Може би на всеки от нас поне веднъж в живота му се е налагало да си прави рентгенова снимка…или ще му се наложи. По принцип, когато усетим, че сме болни, често сме готови да се подложим на всякакви изследвания, само и само да се отрие по-бързо проблемът.

Рентгенографското изследване, обаче, е едно от малкото изследвания, които дори и лекарите избягват да назначават. Днес ще разберем защо това е така и при кои случаи не трябва да го пренебрегваме.

Какво представлява рентгенът

Рентгеновите лъчи, или още познати като Х – лъчи , представляват вид електромагнитно лъчение, което не може да се види от човека. Принципът на действие е подчинен на поток от електрони, които рязко забавят скоростта си или се спират в тъканите на тялото ни.

За целите на образната диагностика, потокът от електрони се ускоряват през вакуум между два електрода с голямо напрежение. Рентгеновото изобразяване се получава заради свойството на човешките тъкани да поглъщат в различна степен рентгеновите лъчи.

Костите и други богати на калций образувания поглъщат рентгеновото излъчване в по-голяма степен от меките тъкани. Когато има патологични промени в организма ни, те водят до изменяне на образа от въведената норма.

Вредно ли е, наистина

Още щом влезете на мястото където ще се проведе самото изследване, ако до сега не сте, ще си дадете сметка, че рентгеновото облъчване не е никак полезно за вас.

За това подсказват ограниченията за възраст, наличие на бременност и предпазните средства, които се прилагат на вас и изследващия екип. Рентгеновите лъчи имат единици за измерване наречени милисиверти или mSv. Те се отнасят до количеството натрупана радиация. Всяко рентгеново изследване се измерва в различно количество милисиверта.

 Затова и не може да се определи с точност, доколко е допустимо да „поглъщаме“ такова лъчение, защото всеки индивид реагира различно на това облъчване.

Има доказателства, които показват, че хората, които се подлагат ежегодишно на рентгеново изследване са застрашени от развитие на злокачествени заболявания и, по-конкретно, за развитие на мозъчни тумори, в сравнение с други хора, на които не им се е налагало да посещават такива изследвания.

Едни от най-честите поводи за рентгенографии са снимките на зъбите. Има някои проучвания, според които този тип изследване увеличава няколко пъти риска от развитие на рак на щитовидната жлеза.

Кога НЕ трябва да избягваме изследването

На този етап, най-точният начин за панорамно изследване на зъбите е рентгенът. Рентгеновото изследване се прилага често, за да се разгледат структурите и органите в гръдния кош. Освен това, рентгенът е почти неизбежен, при съмнение за травма на костите.