Ако с настъпването на същинската есен започне кашлица и хрема, не трябва да се бърза да се мисли за простуда. Защото острите вирусни инфекции лесно могат да се объркат с обостряне на алергия.

Към какво може да възникне непоносимост през есента

Много са убедени, че единственият сезон на алергиите – това е, когато всичко наоколо цъфти и мирише, а когато природата увяхва, изчезва и алергията.

И така можем, без да се притесняваме от нищо, да се разхождаме в парка, да дишаме прозрачния въздух, да се любуваме на златните багри на листата на дърветата. Но може и да не е така.

Защото през есента се появява още една сезонна алергия – това е есенната.

Кои са провокаторите

През есента обострянето на алергичните заболявания може да се предизвика не само от въздействието на алергени, но и бързият ръст на заболеваемостта от остри респираторни инфекции.

През увредените, възпалени лигавици алергените по-лесно попадат в организма. Но и причинно значимите алергени през есента са предостатъчно.

Основни видове са спори на микроскопични плесенни гъби, а също и прашец от цъфтящите по това време на годината плевели.

Обикновено те цъфтят при по-продължително циганско лято, което тази година е по-скоро като същинско с температури близки и дори в определени часове на деня от под над 25 градуса.

Ако есента е топла, слънчева, то страдащите от алергии могат да очакват продължение на сезонната алергия към прашец на растения.

При бързо захлаждане и особено при повишена влажност на водещо място е алергията към спори на плесенни гъби.

Алергията към гъбични спори може да се проявява не само есента, но и в най-ранна пролет, при топене на снега и излизане под него опадалата листна маса от предходната година, в която се размножават гъбички.

Когато простудата продължи по-дълго от очакваното

Симптомите на есенна алергия са същите както и при обикновена пролетна полиноза – запушен нос и обилни прозрачни секрети от него, оток, затруднено носово дишане, зачервяване на очите, сълзене, кихане, кашлица.

Доколкото приблизително същите проявления се наблюдават и при остра вирусна инфекция, а есента е времето на простудните заболявания, алергията често се бърка със сезонните респираторни инфекции.

Обикновено към алерголог се обръщат пациенти, когато неприятните симптоми като хрема, кихане, кашлица, продължават твърде дълго, според самия пациент или личния му лекар. Има обаче и особености, които са характерни за алергичните реакции.

Това е на първо място сърбеж в носа, предшестващ кихането, обилни секрети от носа, прозрачна слуз.

Истина е, че те са такива и в първите дни на острата вирусна инфекция, но впоследствие стават по-гъсти, могат дори да се оцветят в зелен или в жълт цвят. При алергия това не се случва, секретите остават воднисти, прозрачни.

Лесен и евтин начин за първична диагностика в този случай. Нарича се риноцитограма, или намазка от носа за микроскопия на еозинофили.

Най-важното е преди изследването да не се използват никакви капки или спрейове за нос срещу алергии.

С резултатите от това изследване може да се отиде на преглед при лекар специалист. Може да се направи кръвно изследване с левкоцитарна формула.

За първична диагностика това ще е достатъчно, а по-подробно, задълбочено изследване ще направи алерголог-имунолог при наличие на показания.

Как да се лекуваме и от какво да се откажем

Принципите и способите за лечение на сезонна (есенна) алергия, както и на всяка друга, трябва да се определи от специалист алерголог.

Пациентът трябва да има готовност, че лечението ще е продължително.

Антихистаминните препарати, които се отпускат без рецепта във всяка аптека, могат да донесат само временно облекчение, но не и да отстранят причините за заболяването.

За да можем да забравим за дълго за алергията, е необходимо търпение и готовност да преминем дълъг курс на лечение.

Само до таблетки лечението не се ограничава, необходимо е и спазването на редица хранителни правила.

Например, при реакция на плесенни гъби, не е препоръчително да се прекарва много време навън при влажно и хладно време.

И колкото да е голямо изкушението да се крачи по опадалата листна маса в парка, то по-добре това да не се прави.

Други ограничения касаят диетата. При подозрение за есенна – към плесен или прашец, по-добре да се въздържаме от консумацията на храни, в които може да се завъди плесен.

Това са домашни консерви, компоти, сушени плодове, мариновани храни, а също и гъби.

При наличие на вече потвърдена алергия към прашеца на есенни треви от менюто се изключват слънчогледовите семки и храните, които съдържат слънчогледово семе – горчица, майонеза, халва.

Също е препоръчително да се ограничат – цитрусови, домати, краставици, цикория.