По данни от социологическите проучвания около 33% от българите пренебрегваме помощта на лекарите.

Медицински университет за 2 часа

Световната здравна организация определя самолечението като разумно използване от самия пациент на лекарствени средства, които се отпускат без рецепта, с цел профилактика и лечение на леки разстройства до оказване на професионална лекарска помощ. Но на практиката думата самолечение е най-често с негативен нюанс.

Днес лесно може да се намери информация за диагностика и лечение на всяка болест. Ако почетем няколко часа, то можем да си създадем погрешно впечатление, че знаем всичко, дори по-добре от лекарите.

Лекарите се шегуват, че медицинската сестра смята, че знае всичко за болестите, лекарят много, а професорът нещо.

Когато се опитваме сами да си поставим диагноза и да си назначим лечение претендираме, че са ни известни всички тънкости за болестите и за техните проявления, лекарствените препарати. Но има много голям брой фактори, за които не знаем.

Например, много хора, които постоянно си променят настроението, започват да четат учебници по психиатрия и стигат до извода, че страдат от маниакално-депресивна психоза.

Този симптом също може да е признак за погранични личностни разстройства, депресии и много други състояния, а понякога и на банална преумора.

Хората, които страдат от нерози често се безпокоят от болки в гърдите, прескачане на сърцето, световъртеж, главоболие и други симптоми от страна на вътрешните органи.

Човек може да реши, че страда от сърдечно-съдово заболяване, и да започне да приема ненужни таблетки, и само лекар може да разбере какво се случва с него.

Поставянето на точна диагноза често, дори не е по силите на лекар след преглед – необходими са допълнителни изследвания.

Опасно маскиране

Сред болестите най-разпространена е мимикрията. В научнопопулярната литература и в учебниците на студентите по медицина най-често са описани класическите симптоми на заболяването, но в реалния условия всичко може да е по-различно.

Класическата картина на инфаркт на миокарда е силна пареща болка в гръдния кош, която не минава повече от 5 минути, пребледняване, студена лепкава пот, страх. Но понякога проявленията може и да не са съвсем типични.

В редки случаи инфарктът може да протече като пристъп на бронхиална астма, на практика без болка и задъхване.

Понякога основният симптом е болка в корема. Известни са случаи, когато човек се обръща към зъболекар със силен зъбобол, лекували са му кариес, а се оказва, че това са проявления на инфаркт.

Дори лекар с многогодишен опит невинаги може да разпознае болестта, проявяваща се с нетипични симптоми, маскиращи се като друго заболяване.

Странични ефекти от лекарства

Едно лекува, друго разболява – това твърдение се отнася за всяко лекарство, няма изключения. Когато лекарят назначава лечение, се ориентира не само по ефективността на препаратите, но и по тяхната безопасност.

Много лекарства са противопоказни за хора, които имат нарушена чернодробна функция, както и съпътстващи заболявания.

Страничните ефекти на препаратите се проявяват най-силно, ако се приемат в много големи дози, твърде често, неправилно е да се съчетават помежду си.

Всичко се променя

Медицината не стои на едно място. Методите за лечение се усъвършенстват, едни препарати минават на втори план заради висока токсичност или ниска ефективност, появяват се нови.

Действие на сляпо

Прегледът и изясняването на симптомите са само част от диагностиката. Опитен лекар, след като прегледа пациент, може бързо да разбере от какво е болен.

Тази диагноза най-често не е окончателна, изисквания допълнения, уточнения, понякога пълен преглед, за тази цел трябва да се направят изследвания не само кръвни, но и образни.

Алхимия в домашни условия

В медицината има ясни клинични препоръки при лечение на различни заболявания. Тяхната ефективност и безопасност е доказана при изследвания. Домашната медицина често е гърмяща смес от лекарства, народни средства, вярвания и суеверия.

Неправилното съчетание на лекарства и на други методи на лечение може да доведе до негативни последствия, изразени странични ефекти, отравяния.

Как самолечението пречи на лекуващия лекар

При някои остри състояния не трябва да се приемат никакви таблетки, които не са изписани от лекар. Да бъдат взети например, болките в корема.

Те могат да възникнат, защото човек нещо е изял или да сигнализират за опасни заболявания, сред които и остър апандисит.

Когато лекарят прегледа пациента, трябва да направи правилна оценка на симптомите и да вземе решение за по-нататъшни мерки. Но ако преди обаждането на линейка бъдат приети обезболяващи, симптомите ще отслабнат и лекарят няма да може правилно да ги оцени. Затова е важно да не се пречи на работата на лекарите.