Популярността на диетата “Аткинс”, за която е характерно намалено съдържание на въглехидрати е причина обществото да смята, че приемът на въглехидрати не се препоръчва като вариант за хранене по време на диета. Според Американското министерство на земеделието (USDA), въглехидратите са в основата на хранителната пирамида, което означава, че трябва да приемаме повече въглехидрати.

Пониженото съдържание на въглехидрати в голяма част от популярните диети, всъщност не уточнява кои въглехидрати са “добри” и кои не се препоръчват. Тези, които се отличават с нисък гликемичен индекс (GI) се обработват по-трудно от организма и затова изискват повече енергия. Храните, които имат по-нисък GI осигуряват по-малко нетни калории. Въглехидратите с висок GI, увеличават рисковете от болести като диабет и сърдечни проблеми. За да определите най-подходящия вид хляб, които не само ще ви помогне да запазите теглото си, но и да отслабнете, трябва да се запознаете с петте най-полезни хляба.

Хляб „Езекил“

Този хляб се определя като най-здравословния от всички, направен изцяло от органични, покълнали пълнозърнести семена. Покълналите семена съдържат повече витамини и хранителни вещества и се отличават с по-плътен и богат вкус. Хлябът „Езекил” съдържа изключително малко калории. Приготвя се от цели зърна, и има много нисък гликемичен индекс. Вкусът, плътността на хранителни вещества, и нисъкият гликеничен индекс го правят идеален за хора, които спазват диета. Имайте предвид, че „Езекил“ не съдържа глутен и е добър избор за хората развили чувствителност към глутен.

Ръжен хляб

Ръженият хляб е направен 100% от пшеница и се препоръчва на хора, които имат чувствителност към глутен. Ръженият хляб съдържа четири пъти повече фибри от белия хляб и 20% по-малко калории. Фибрите в ръжта помагат за ниския гликемичен индекс, а намаленото съдържание на калории, прави ръжения хляб чудесен начин за задоволяване на глада за въглехидрати.

Пълнозърнест хляб

Семената се състоят от трици, ендосперм и зародиш. В белия хляб се използват само ендосперма от зърното, което означава, че съдържа 25% по-малко протеини, отколкото ако се използват и трите части на семената. Това е причината за загуба на много ключови хранителни вещества и фибри. Чрез включването на трите части на житното зърно, пълнозърнестият хляб успява да осигури по-здравословно хранене и по-нисък GI, от останалите хлябове, които се произвеждат само от ендосперма.

Хляб от ленено семе

Лененото семе е изключиелно богато на калий, селен и магнезий, които са от съществено значение за правилното и здравословно хранене. Тези съставки рядко присъстват в останалите видове хляб. Лененото семе е с високо съдържание на фибри и есенциални мастни киселини, което осигурява нисък гликемичен индекс на продукта. Хлябът от ленено семе насърчава тялото да изгаря калории, за да си набави енергия, а не да ги натрупва като мазнини.

Питка

Пълнозърнестата пита има две предимства. Първото-има всички предимства на пълнозърнестия хляб, които бяха споменати по-горе. По-важното обаче е, че питата съдържа по-малко калории, от обикновения пълнозърнест хляб. Може да използвате само една питка, за да си направите сандвич, вместо две парчета стандартен хляб, а по този начин спестявате още повече калории. Освен това, може да си приготвите домашна питка.