Вие се опитвате да се храните само със здравословна храна и да оформите коремната преса, но коремът ви продължава да е подут? Оказва се, че много често подуването на корема след хранене възниква, поради неправилно съчетаване или злоупотреба дори с най-полезните храни.

Полезните хранителни продукти, от които коремът се подува

Безспорно млякото и млечните продукти, растителните влакна са част от здравословния хранителен режим. Но именно тези полезни храни могат да станат причина за метеоризъм – натрупване на прекомерно количество газове в червата. В резултат вашият корем се подува, дори ако спортувате редовно.

Спазмите и чревното разстройство, подуването на корема след яденето на млечни храни обикновено безпокоят хора с непоносимост към лактоза. Но дори ако вие не се отнасяте към тази група хора, употребата на мляко и млечни продукти ще доведе до голямо натрупване на газове, отколкото при употребата на друга храна.

Растителните влакна, на които са богати триците, ядките, бобовите, зелето, ябълките и другите зеленчуци и помагат за контролирането на теглото и на нивата на холестерола и са профилактика на запека.

Но често именно храните, богати на фибри, ставата причина за подуване на корема след хранене, ако те са твърде много в менюто ви.

Как да ядете млякото, за да избегнете подуване на корема след хранене?

Отказът от такива полезни хранителни продукти не е необходимо, а не би трябвало. Просто употребявайте мляко и млечни продукти самостоятелно, без да ги смесвате с каквито и да било други храни. Допустимо е съчетаването на млечни продукти с каши, ако не усещате никакъв дискомфорт след подобно хранене.

Ако пък страдате от непоносимост към лактоза, то мляко и млечните продукти могат да се заменят със соевите им аналози.

Но за предпочитане е тази замяна да не се прави от мъже, поради високите нива на растителни естрогени в соята, които нарушават хормоналния баланс при мъжете, поради неустойчивостта на мъжкия полов хормон – тестостерон.

Разумен баланс на храните, богати на фибри

Както вече повечето от нас са наясно, за възрастен човек се препоръчва употребата на 20-35 грама фибри дневно, като съдържанието им в различните храни можете да намерите като се поразровите из Интернет.

За предотвратяване подуването на корема след хранене с продукти, богати на растителни влакна:

• Ограничете употребата на кръстоцветни зеленчуци – бяло зеле, броколи, брюкселско зеле и карфиол. Яжте тези зеленчуци в съчетание с белтъчни храни и полезни мазнини.

• Добавете в ястията с кръстоцветни зеленчуци следните подправки – дафинов лист, розмарин, джинджифил.

• Яжте плодовете и бобовите отделно. Като плодове се препоръчва да се ядат не по-рано от 2 часа след и 1 час преди консумацията на бобови.

• Старайте се да не съчетавате зеленчуци с плодове, включително и с цитрусови сокове.

• Яжте ядките отделно от другите храни и няколко часа след основно хранене.

• Пийте вода след всяко хранене. Водата предотвратява втвърдяването на растителните влакна и полепването им по чревните стени.

Освен това намалете употребата на храни, усилващи процесите на ферментация в червата. Това са черният хляб, захарта, бързите въглехидрати – макарони, бял хляб, бял ориз и пр.

Подуване на корема – а изведнъж болест?

Ако коригирате хранителния си режим, а подуването на корема – след хранене и не само, неприятните усещания остават, то е възможно това да е симптом на някакво заболяване. Но добре си помислете, дали не си си внушавате.