Всеки го е имал този неприятен момент, когато се събужда и вижда до главата си огромен бръмбар. Или когато влиза през нощта в банята и до ролката тоалетна хартия го гледа голям паяк с тънки пипала.

Или онази хлебарка, която тутакси избяга, щом отворихте шкафа с храната, сънени в 2 ч. през нощта. Какво ви говорят подобни случки, освен че очевидно не трябва да се храните скришом нощем? Крият ли те някакви опасности за здравето ви и ако да, какви са те?

Какво установяват учените?

Учените провеждат изследване, в което боядисват гръбчетата на определен вид, широко разпространени буболечки - Cimex lectularius – още известни като креватни дървеници, и ги пускат в шест различни домове, като в следващите няколко месеца наблюдават движението им.

Установява се, че те се движат от дом на дом, могат да оцелеят без храна изключително дълго време и най-приятната част – във всеки от шестте апартамента броят им варирал от 2 433 до 14 291, което особено за някои от нас, бива ужасяващо голямо число.

Кои са най-често срещаните буболечки по домовете?

Много от хората непрекъснато се оплакват от всякакви видове мухи, паяци, комари през лятото, дървеници, бълхи и молци. Те са най-честите причинители на дискомфорт на населението.

Какви опасности за здравето крият битовите насекоми?

Повечето от насекомите, които без да знаем, си отглеждаме вкъщи не пренасят сериозни болести, но много от тях хапят, смучат кръв, нараняват различни повърхности (например молците, виновни за многото дупки на любимото ни палто) или пък просто предизвикват огромен стрес за човека, който мрази или се плаши до смърт от малките и не толкова малки буболечки вкъщи.

Всяко насекомо е различно само по себе си и макар, че някои дори носят ползи за организма и живота ни, те често се нежелани гости. У нас, в градски условия, не са разпространени видове, които да представляват потенциална опасност за човешкото здраве, но при много хора, страдащи от инсектофобия /страх от насекоми/, те повлияват силно на психическото здраве.

Голяма част от населението се оплаква от безсъние, поради това че знаят какво се крие под леглото им и от стрес.

Също така летящите животинки могат да представляват голяма разконцентрация при човек, опитващ се да работи от вкъщи или да се съсредоточи върху някой въпрос – това се превръща в изключително сложен процес, докато нещо обикаля и жужи около главата ви.

Как да се справим с насекомите?

Има хиляди видове препарати, които да ви отърват от нежеланите гости, но те не винаги вършат работа. Ако не сте доволни от закупените средства и продължавате да се сблъсквате с този неприятен проблем, съществуват фирми и агенции, които се занимават точно с това – да прогонят досадните буболечки от уютния ви дом.

Чрез специални средства те ще почистят дома ви от малките битови насекоми за дълго време.

Нещо, което от друга страна вие можете да направите е да изхвърляте боклука и развалената храна навреме и да не оставяте мръсните чинии до леглото си – така шанса да се събудите през нощта, гледайки се с хлебарка до главата ви е значително по-малък.

Между впрочем е най-добре да не изхвърляте храна, а когато прецените, че няма да можете да изядете да я дадете на някоя кухня за бедни, тъй като в големите градове има доста такива.