1. Кучешка тения – ехинокок

При попадане в човешкия организъм на ларви от паразита, е възможно с течение на времето да се образуват кисти, които най-често са разположени в черния дроб.

Обикновено се смята, че ако инвазията не е голяма имунната система е в състояние да се справи с паразита и да го унищожа, преди да се е развил и да се е превърнал в киста.

Но има в случаи, при които в продължение на много години остава в тялото, 20-30 или повече, не дава признаци, кистата е с малки размери, които не предизвикват симптоми, и едва в късна възраст – над 50-60-годишна възраст, организмът, поради естественото отслабване на имунната система, не е в състояние да контролира растежа на образуванието и се появяват симптомите на опаразитяване, тогава се налага операция.

Неслучайно обикновено се налага операции от кучешка тения на хора във вече доста напреднала възраст.

2. Токсоплазма

Засяга всички топлокръвни бозайници, сред които гризачи и котки. Паразитира в организма в лантентно състояние, гостоприемникът, дори и не се досеща за наличието на тези паразити.

Проблемите възникват при бременните жени, тъй като глистът е възможно да проникне през плацентата и да повлияе на развитието на плода.

3. Криптоспоридия

Човек може да се зарази чрез замърсена вода или храна, за приготвянето на която е използвана такава вода, непастьоризирано мляко, ябълков сок, миди и раци. Явен признак е воднистата диария за необичайно продължителен период от време.

4. Дизентерийна амеба

Засяга стомашно-чревният тракт, заболяването се характеризира с диария, болки в корема. Ако паразитите започнат да излизат от червата и се разпространят по цялото тяло, е възможно това да предизвика абсцеси в черния дроб и в други органи.

5. Трихинелоза

Трихинелите, които предизвикват тази паразитна инфекция, попадат в организма, след консумация на недобре термично обработено свинско, недобре преработени колбаси, наденици, и изобщо всякакво сурово месо.

Заразеното месо съдържа в себе си личинки, които след попадане в организма израстват във възрастни индивиди. Паразитът се разпространява по мускулната тъкан.

6. Описторхи

Инфекцията попада в организма чрез сурова или недобре термично обработена риба. При попадане в рибата ларвите се трансформират в друга форма, а при попадане в човешкия организъм в зрели червеи.

Обитават жлъчния мехур и жлъчните канали. Носители на инфекцията са котките и кучетата. Термичната обработка на рибата помага да се избегне опаразитяването, но сушената, пушената или маринованата риба си остава потенциален източник на паразита.

7. Аскариди

Едни от най-големите червеи в стомашно-чревния тракт – до 35 см. След като яйцата попаднат в човешкия организъм, от тях се излюпват ларви, които попадат в дихателните пътища и в гърлото. След това попадат в червата и в стомаха. В червата вече достигат до състояние на зрялост.

8. Триапанозоми

Причинители на болестта на Шагас, която се характеризира с увреждане на редица тъкани и органи, включително и сърцето. В продължение на много години заболяването може и да не се проявява.

В организма на бръмбари при ухапване на човек. Но трябва да се има предвид, че това е по-скоро тропическо заболяване, и човек може да се зарази с него, например, ако отиде на сафари в Африка, в България вероятността да се случи едно такова инфектиране е по-скоро нищожна.