Лечението с топлина е един от най-разпространените физиотерапевтични методи, който се прилага от древни времена.

Основното въздействие при лечение с топлина е върху кожата, което позволява достигането на желани физиологични ефекти. Към настоящия момент съществуват няколко метода за топлолечение.

Терапевтичният ефект на топлолечението

Ефективността на лечебните процедури при този терапевтичен метод е свързано с това, че под действието на топлинни фактори в организма протичат определени изменения, а именно:

• Изменение на физическата терморегулация;
• Преразпределение на кръвта;
• Повишаване на местната температура;
• Подобряване на капилярното кръвообращение;
• Стимулиране на регионалното кръвообращение;
• Разсейване и отзвучаване на възпалителните процеси;

Кал за топлолечение

Лечебната кал е един от най-древните топлинни носители, който се използва в медицината. В зависимост от минералния състав на калта, отделните видове са с различна топлоемкост и топлозадържаща способност.

Поради тази причина в зависимост от конкретното заболяване, за болния могат да бъдат показни различни видове лечебна кал.

Обикновено лечението с кал отнема от 10 до 20 сеанса, като е ефективно при подостри и хронични възпалителни процеси в ставите, при заболявания на гръбнака, заболявания на централната нервна, пикочно-половата, храносмилателната и дихателната системи.

Целебната глина

Още един прекрасен топлоносител – глината. Най-често се използват за лечение на кожни заболявания.

Първоначално глината се нагрява на водна баня, а впоследствие се нанася върху мястото, което подлежи на топлинно въздействие, и се покрива с фолио. Курсът на лечение обикновено е с продължителност 15-20 сеанса.

Освен кожни заболявания, глината също се прилага при заболявания на мускулите, на ставите, на гръбнака, на периферните нерви, травми и други заболявания.

Използване на парафин

Парафинът започва да се прилага във физиотерапията благодарение на своите уникални физически свойства, тъй като се разширява при нагряване и намалява при изстиване. Така оказва на кожата леко притискащо действие, благодарение на което топлината се разпространява към по-дълбоките тъкани.

Лечението с парафин способства за облекчаване на болезнените усещания, подобрява кръвообращението, движението на лимфната течност и обменните процеси в кожата. Парафинотерапията облекчава отлично отоците и омекотява белезите.

Обикновено лечебната процедура е с продължителност 40-60 минути. Стандартният курс парафинотерапия 15-20 сеанса – всеки ден или през ден. След всеки сеанс на пациента се полага отдих 30-40 минути.

Топлолечение с озокерит

Озокеритът е петролен продукт, състоящ се от твърди и газообразни въглеводороди, минерални масла и смоли.

При нанасянето на озокерит върху кожата в първите няколко секунди настъпва спазъм на по-малките кръвоносни съдове,след което се разширяват. И предизвиканата от разширяване на капилярите хиперемия се запазва почти час.

Озокеритът притежава изразено противовъзпалително, болкоуспокояващо, противоалергично и регенериращо действие. Особено популярна и ефективна разбира се е терапията с този нефтен продукт за лечение на травми, хронични заболявания на ставите, на нервната и на пикочно-половата система.

Но следва да отбележим, че този продукт не е особено популярен в България, и то като основно като топлолечение се прилага въздействието на топлите минерални извори, които на практика са повсеместно разпространени из страната.

Калолечение се прилага единствено в 2 морски курорта, като лечебната кал на Поморие се смята за ефективна при заболявания с автоимунен произход, каквото е псориазисът.

Разбира се, едно такова посещение на балнеоложки център изобщо не е евтино, но има възможност човек, ако е осигурен за всички осигурени социални рискове, да заплаща по-малко, ако бъде одобрен за програмите на националния осигурителен институт.