Временните татуировки са страхотен придатък към външния ни вид и нещо, до което много хора, които не искат да оставят перманентни белези върху себе си, но желаят да украсят тялото си, прибягват.

Особено през летните месеци, когато по-голямата част от плътта е на показ и те могат да се възползват от разнообразие от места, където да се изрисуват.

Временните татуировки се правят със специална къна, не предизвикват болка у клиента и траят от няколко седмици до няколко месеца, в зависимост от големината и вида на изображението и най-вече от качеството на къната.

Те са изключително популярни сред децата и тийнеджърите, които не са съвсем сигурни искат ли истинска татуировка, каква да бъде, къде да бъде или на които им липсва разрешение от родител. Също така са широко разпространени по морските курорти, където хората ще имат възможност да я показват на воля.

Но не много от нас знаят, че и временните татуировки крият не по-малко рискове за здравето от истинските перманентни такива.

Въпреки че къната принципно се води безвредна, тази което се използва в случая, не е натурална, а специфична, така наречената „черна къна“, която се добива от каменовъглен катран. Невинаги се използва в чистия си вид, често бива смесена с естествена къна или с други оцветители.

Черната къна обаче съдържа изключително опасно вещество, известно под името фенилендиамин. То се използва в множество бои за коса и различни други оцветители и не винаги има неблагоприятен ефект върху хората. Тук всичко опира до индивидуалността на организма и чувствителността му към подобни химични компоненти.

Използването на фенилендиамин в козметични продукти, които са предназначени за нанасяне върху кожата принципно е забранено, но тук не е взета впредвид къната, което може да доведе до страшни последици, ако системата ви реагира по-интензивно на силния оцветител.

Проблемите, вследствие на временни татуировки не е задължително да се появят веднага след направата им – това може да се случи и до 3 седмици след сдобиването с изображението.

Реакциите варират изключително много – от зачервяване, неприятна миризма, поява на обикновен сърбеж или нормално дразнене до много сериозни здравословни състояния, включващи повишена чувствитеност към слънчевата светлина, алергични обриви и дори в по-тежки случаи „изгаряне“ на кожата, силно подуване, невероятна болка и доживотни белези.

Когато фенилендиаминът е в по-големи количества, това може да направи татуировката част от външния вид на клиента не за месец-два, а за цял живот. Тъй като, той се прилага за по-дълготраен ефект и пречи на мастилото да падне от честото измиване, когато е в повече е много вероятно татуировката да се окаже не временна, а истинска постоянна.

Въпреки че опасната химична съставка в некачествена къна е най-честата причина за подобно развитие на ситуацията, и техниката на татуиране също има своето влияние.

При неправилна такава е много по-възможно възникването на риск от инфекции и възпаления, които не само ще са изключително болезнени, но може и да ви маркират, докато сте живи – именно нещото, което сте опитвали да избегнете, когато сте избрали временната татуировка.

Пример за подобни случаи са много хора, искащи просто да се разкрасят по един по-иновативен начин, а всъщност резултатът ги загрозява за живот.

Един от най-крехките случаи, шокирал медицината е 5-годишно момиченце, което две седмици след направата на татуировката започва да усеща силно подуване и зачервяване. Татуировката е била на гърба на малкото дете и е предизвикала силна реакция в организма му.

Лекарите са успели да я премахнат, но тъй като тя вече е била причинила невероятно увреждане на кожата, съпътствано с огромна болка, те са убедени че белезите никога няма да избледнеят.

Така едно невинно удоволствие се превръща в кошмар за семейството на момиченцето и я оставя белязана за живот.

Трябва да сме изключително внимателни на кого доверяваме здравето си и заслужава ли си, преди да действаме по подобен начин. Какво може да се случи и какво бихме направили, ако то се случи? Готови ли сме да поемем риска? Можем ли да се справим с последствията?