Борбата с цигарите е една от най-трудните и тежки такива, през които може да мине човек.

Тютюнопушенето несъмнено е страхотен начин да се социализираме, да се сприятелим с нови хора, след секс, да намерим общи теми за разговор, да отпуснем напрежението след тежък ден или да се насладим на кафето в хладната, тиха все още, сутрин.

Но не бива да забравяме, че редовната употреба на никотина, съдържащ се в цигарите, носи много повече проблеми и вреди, отколкото ползи за организма ни.
Отказването на цигарите е изключително трудно и изисква супер силна воля и желание, за да бъде постигнато.

И все пак не е невъзможно. А щом човек го постигне, пред него се открива един нов, ссъвсем различен свят. Известно е, че тютюнопушенето притъпява сетивата – това обаче се променя веднага щом системата ни усети липсата на вредното вещество.

Рецепторите ни за вкус, мирис и т.н. постепенно започват да възвръщат чувствителността си и ние отново можем да се насладим на разни прости неща като вкусно приготвената храна и аромата, носещ се от кафе-машината в пълния си блясък.

Все пак организмът ни има да наваксва много, тъй като досега е бил лишен от възможността да усети нещата такива, каквито са.

Всъщност, направено е проучване, което доказва че храната, която приемаме оказва огромно влияние върху това дали ни се пуши или не. Използвана правилно, тази информация, би ни била изключително полезна, когато решим да се откажем от цигарите веднъж и завинаги. Защо да не си го направим по-лесно?

Има храни, след чийто прием желанието да запалим по една е в пъти засилено. Обратно, има и такива, които карат цигарите да придобият отвратителен вкус в устата ни.

Кои храни трябва да избягваме, когато отказваме тютюнопушенето и защо? А на кои е добре да наблегнем и какви други допълнителни ползи бихме могли да извлечем от тях?

За начало – забравете за пропускането на закуската. Когато сме гладни, вероятността да ни се прииска да запалим цигара е в пъти по-голяма. Осигурете си пресна здравословна закуска от рода на плодова салата, в която преобладават ябълките и портокалите.

Ябълките са отличен антиоксидант и се характеризират със специфичен вкус на свежест – нещо, което организма ти няма да почувства желание да развали чрез приема на никотин.

Вкусът на ябълки, останал в устата всъщност кара изпушените след това цигари, да придобият съвсем различно усещане, далеч по-неприятно от обикновеното, което бива принципно създадено.

Освен това, те имат свойството да пречистват белите дробове, да разширяват капацитета им и спомагат за едно по-улеснено дишане, което е от невероятна полза за борещите се с никотина.

Портокалите, от своя страна, са невероятен източник на витамин С. Научно доказано е, че всички храни, богати на тази съставка, намаляват стреса и чувствително успокояват – ефект, широко търсен от тютюнопушенето. Цитрусовите плодове са страхотен и ефективен начин да се справим със зависимостта ни.

Млечните продукти също могат да изиграят значима роля в битката, която водите. Те имат пречистващо действие и да бъдат смесени с отровата в цигарите не само изглежда, но и наистина е отвратително. Никой не би си пожелал да усети подобен вкус в устата си и не случайно, затова наблегнете на тях. Ще извлечете голяма полза.

Избягвайте употребата на газираните напитки, алкохола, кафето, тъй като изследванията показват, че те създават благоприятна за никотина среда в организма ни и увеличават желанието да се поддадем на изкушението. Пропускането на хранения също не е препоръчително.

Добре е да се подготвите психически за процеса, през който ви предстои да преминете и да помните, че си заслужава. В края на краищата, ще сте преборили това, което бавно ви убива и не само, че ще се обичате в пъти повече, ами и ще се чувствате много по-добре. Но това изисква време. Просто си го дайте.