„Дървото на парите“ /синоними – „дърво на живота“, пингуикула, дървовидна красула/ е непретенциозно стайно растение, принадлежащо към рода на сукулентите.

Външно то наподобява малко дърво с дървовиден ствол, който се разклонява и образува подобие на клони, по които са разположени месестите закръглени листа.

Именно благодарение на своите листа растението получило своето толкова необичайно название. Цъфтежът на дървото парите започва след 10-тата му година. Цветовете отделят сладникаво благоухание.

Растението се развива добре на перваза на прозорец, въпреки че е нужно да се избягва попадането на преки слънчеви лъчи върху него. Полива се рядко – не повече от 2 пъти седмично, когато повърхностният слой на почват в саксията изсъхне. Прекомерното поливане е опасно.

Приложенията на дървовидната красула са различни. То може да не краси „сивият“ интериор на вашето жилище, но и много добре да проявява своите терапевтични свойства в народната медицина.

Всеобщо известните му терапевтични ефекти са бактерицидните, противовъзпалителните, противовирусни. Този факт се обяснява от високото съдържание на арсен в това растение, поради това вътрешното приложение е необходимо да бъде строго дозирано.

Ако се злоупотреби с това нетрадиционно лекарство, то могат да възникнат повръщане, диария и дори загуба на съзнание.

Терапевтичните свойства на дървото на живота могат да се проявяват дори и когато растението просто се намира в стаята ви. Веществата, които то отделя отлично очистват и дезинфекцират въздуха.

Освен това дървото „абсорбира“ заболяванията и отрицателната енергия на хората. Ако човек се е разболял или е преживял силен стрес, то дървото започва да съхне и да хвърля листата си. След оздравяването на болния, то отново придобива предишния си външен вид.

Лечебните свойства на дървовидната красула по нищо не отстъпват на алоето. Сокът от нейните листа спомага за бързото заздравяване на раните и порязванията, разтваря абсцесите.

За да си направите сок, вземете няколко листа от растението, смелете ги, докато станат на каша, като запазите сока. Сложете получената каша върху марля, приложете я към порязването или раната и покрийте отгоре с още 1 пласт марля. Превръзката се сменя на всеки 4 часа.

Сокът на дървото на парите се използва и при херпес на устните. За тази цел от листата е необходимо да се изцеди сок и да се намазва засегнатият участък на всеки половин час. Или се накисва малко памук в сока и се нанася като лосион.

Ангината и тонзилита – възпалението на сливиците също много добре се поддават на лечение с помощта на това терапевтично средство. Вземете 10 листа от дървото на парите и 200 мл топла преварена вода.

Смесете сока, изцеден от листата с вода и изплаквайте устата си с него на всеки 3-4 часа.

Язвата на стомаха и на дванадесетопръстника също добре се поддава на лечение с помощта на дървото на парите. За по-благоприятното му протичане е нужно човек да изяжда сутрин на гладно най-малко 1 час преди хранене 2 листа от растението, като ги дъвче много бавно.

При възпалителни заболявания на бъбреците добре помага отварата от листата. За получаване на отвара стрийте 5 листа от дървото и ги залейте с 200 мл гореща вода.

След час прецедете получената смес и приемайте по 1 супена лъжица 15 минути преди хранене 3 пъти дневно.
Сокът от листата помага и за справяне с артрита.