Отбелязването на българските празници от далечни времена се е свързвало с изобилие от ястия и тази традиция се е запазила до днес.

След празниците ние сме свикнали дълго време да доизяждаме приготвяните ястия, радвайки се на възможността да не обикаляме по магазините и да стоим до печката поне няколко дни.

Но повечето от вас вероятно ще се запитат какво е лошото човек да седне на трапезата заедно със своето семейство или приятели? Всъщност нищо, но ако не се отчита преяждането и неговите последствия.

А последствията от преяждането могат да бъдат много неприятни и допълнителните сантиметри в талията са само най-малкото зло.

Какви са възможните последствия от преяжданията по време на празниците?

• Нарушаване на нормалната обмяна на веществата;
• Дисфункция на щитовидната жлеза;
• Хипертония, колебания на артериалното налягане;
• Вегетосъдова дистония;
• Обостряния на съществуващи заболявания на стомашно-чревния тракт;
• Влошаване на функцията на черния дроб и на извеждащите жлъчната течност органи;
• Заболявания на ставите;

Следва да се отбележи, че дори няколкократното преяждане също е възможно да има тежки последствия за здравето.

Дори да се подадете на изкушението да прекалите с храненето само веднъж, е възможно да предизвикате обострянето на гастрит поради големият обем храна, който ще погълнете.

Освен това прекаляването с храни, съдържащи големи количества въглехидрати води до покачването на кръвната захар и като последствие захарен диабет.

Големите количества мазнини, особено ако са от животински произход, влияят на нивата на холестерола, а злоупотребата с храни, съдържащи големи количества белтъчини, способства за допълнителното натоварване на бъбреците и на нервната система.

Също така следва да се припомни, че понякога празничното преяждане прераства в опасен навик, който излага на огромен риск здравето.

Как да предотвратите празничното преяждане?

Разбира се, последствията от злоупотребата с храна по време на празниците е по-добре да бъдат предотвратени, отколкото отстранени.

Въпреки това невинаги съществува такава възможност, тъй като за избягване на последствията е необходимо да знаете от какви съставки е приготвена храната.

Ако сте прекарали Великден на гости или сте отбелязали Възкресение Христово в хотел или в ресторант, да проследите калоричността и състава на ястията е почти невъзможно.

Ако сте си устроили празника в семеен кръг или като вечеря за двама, можете да приготвите за себе си за семейството или половинката ви специални ястия, в които ще бъдат използвани минимално количество подправки, сол, тъй като именно те предизвикват апетит и ви стимулират да консумирате огромни порции.

Подправките и солта са естествени „усилватели“ на вкуса, въпреки че повече от нас вероятно не подозират това. За повечето от нас овкусителите са химически вещества, вредата за здравето на човек е очевидна.

Следва да се избягват и прекалено солените храни като херинга, консервирани и мариновани зеленчуци и пикантни сосове.

Наблюдавайте количеството храна, което приемате – порцията, която приемате наведнъж следва да се събира в дланта ви. Интервалът между храненията трябва да бъде не по-малко от 2 часа.

Не злоупотребявайте с течностите. Препоръчително е да замените майонезата в салатите с растително масло, тоест със слънчогледово олио или най-добре зехтин, оцет или с немазна сметана.

За следващия по-голям празник е най-добре да подготвите своя организъм. Например 2 седмици преди празниците можете да започнете да приемате препарати, подпомагащи функцията на черния дроб или най-добре такива храни като ябълки, извара, ягоди и т.н.