През настоящата година е възможно световното здравеопазване да изпадне в дълбока криза, макар че направените открития по отношение на създаването на множество антибиотици в края на изминалата година и идентифицирането на вещество, което блокира опасния ХИВ вирус, направиха подобно развитие на ситуацията малко вероятно.

Освен това епидемичния взрив на вируса Ебола вече започна да отшумява.

Но въпреки това към настоящия момент се появяват нови случаи на позабравени инфекциозни заболявания, а някои от тях като туберкулозата в Индия не се поддават на лечение със стандартните терапевтични методи.

На международната общност ще й се наложи да се справя с опустошителните последствия на вируса Ебола в Африка. Може би, положителното, което следва да се отбележи е, че по-богатите западни държави начело със САЩ постигнаха договореност със Световната здравна организация за изграждането на адекватна система на здравеопазване в бедните селски райони на Африка като по-този начин в бъдеще да се предотвратяват още на местно такива мащабни епидемични взривове.

2014 година се оказа истинско предизвикателство за световното здравеопазване. В Африка през изминалата година беше регистриран най-мащабният епидемичен взрив на вируса Ебола, от както за първи път той е открит през 70-те години.

Също така на остров Мадагаскар и в някои части на Китай бяха регистрирани огнища на чума. Локални епидемични взривове на различни инфекциозни заболявания бяха регистрирани в Индия, САЩ и много други държави.

При това така и учените не успяха да открият лек срещу вече известни заболявания като рак и СПИН, но може би, за последната болест вече има лек.

Експертите по здравеопазване определиха кое е най-голямото предизвикателство, пред което ще трябва да се изправи световната медицинска общност през настоящата 2015 г. Това без съмнение са устойчивите на антибиотици инфекциозни заболявания.

През 2014 г. в световните информационни агенции се появиха съобщения за заболявания, които не се поддават на лечение с помощта на антибиотици. Най-известното такова заболяване е туберкулозата, която в Индия почти не се поддава на лечение със стандартните антибактериални препарати.

По света буквално привършват ефективните антимикробни препарати. А това означава, че през тази година е възможно да се появят нови съобщения за това какви заболявания не се поддават на лечение с най-съвременните антибиотици. В

се пак направеното откритие в тази област дава надежди, че вероятно подобен сценарий няма да се реализира.

Бактериите и вирусите се видоизменят и постепенно стават устойчиви към лекарствата, които обикновено се прилагат за лечение на предизвиканите от тях инфекции.

Човечеството десетилетия наред създава условия за осъществяването на тази еволюция, злоупотребявайки с употребата на антибиотици като лекарите ги предписват дори и когато те не са нужни.

Други фактори, обусловили това видоизменяне на бактериите и вирусите са самоволното прекъсване на курса на лечение с антибиотици, а също и нарушаване на санитарно-противоепидемичния режим в болниците, където съвсем лесно се развиват супербактерии.

Ако по-рано, когато старите медикаменти спираха да действат, просто бяха изобретявани нови, то сега тази стратегия не действа.

Нови антибиотици бяха открити за последно през 1987 година, но в края на изминалата година беше направен пробив в тази насока и беше открит начин как постоянно да бъдат изолирани различни вещества с антибактериално действие.

Антибиотиците са от основно значение в съвременната медицина и всеки един човек ги ползва в един или друг момент от живота си.