Мозъкът е един от най-загадъчните органи на човешкото тяло. И затова от екипа на Lechenie.bg подбрахме най-интересните факти за човешкия мозък.

1. Мъжки и женски мозък – каква е разликата?

Средно, мозъкът на мъжете е с 10% по-голям от женския. Но при жените функционира по-ефективно и по-бързо, отколкото при мъжете. Това се дължи на факта, че женският мозък има повече връзка между нервните клетки, а и самите неврони са повече на брой.

С течение на времето най-загадъчният орган на човешкото тяло еволюира. Средната маса на мъжкия мозък през 1860 г. е била 1370 грама. А сега мозъкът на средностатистическия мъж тежи 1425 грама, като с напредването на възрастта неговата маса се понижава до 1395 грама.

Максималното тегло на женския мозък, което някога е регистрирано, е било 1565 грама, а на мъжкия – 2049 грама. За сравнение 9-метровите динозаври са имали мозък с тегло от 70 грама, тоест с размер на обикновен орех.

2. Има ли размерът значение?

Ако мозъкът бива трениран той расте, както и мускулите. Въпросът за връзката между нивото на интелекта и размерът на мозъка не е изследван до край и към настоящия момент остава отворен.

Интересен факт, че мозъкът на средностатистическия мъж е достатъчно голям и е с маса 1425 грама. Мозъкът на Иван Сергеевич Тургенев, руски писател, бил с тегло 2012 грама, на на Айнщайн 1230 грама. Изглежда връзка между маса и ниво на интелект няма, но това предположение все още не е доказано.

3. Сън и бодърстване

В състояние на бодърстване човешкият мозък генерира електроенергия достатъчна за запалването на електрическа лампа с мощност от 10 до 23 вата. По време на сън мозъкът е по-активен.

През този период обработва получената през деня информация. Хората с висок коефициент на интелигентност често си позволяват да подремват за кратко през деня. Следобедният сън зарежда човека с енергия и му помага да се концентрира върху работата.

4. Потребление на калории и кислород

Мозъкът съдържа до 60% мазнини – това е най-мазният човешки орган. Той представлява по-малко от 2% от теглото на човека, но използва около 20-30% от употребяваните с храната калории. По този начин постоянното недохранване негативно се отразява на интелектуалното развитие на човека.

Най-загадъчният орган на човешкото тялото е и най-големият потребител на глюкоза, затова за стимулиране на умствената дейност за предпочитане са по-сладките храни, като шоколад например.

Също така мозъкът използва 20% от постъпващия в организма кислород. За нормалното функциониране на най-загадъчния орган на човешкото тяло човек е необходимо да диша свеж въздух.

5. Интелектът и изкуствените хранителни добавки

В Ню Йорк провели изследване на 1 млн. студенти, които били разпределени в 2 група Участниците от първата в проучването консумирали храни без изкуствени хранителни добавки, а втората с консерванти и химически добавки.

Най-добри резултати на изпитите показали участниците от първата група. Химическите добавки и консерванти „убиват “ нашия мозък.

6. Мозъкът може да поеме количество информация равно на 1000 терабайта

Частица от мозъчната тъкан с размери на морска песъчинка съдържа около 100 хиляди неврона. Всяка нервна клетка е свързана поотделно с други, като тези връзки се наричат синапси и са около 40 хиляди.

Ако умножим около 100 млрд. неврона по 40 хиляди, ще се получи, че в човешкия мозък има повече връзки, отколкото звезди в цялата Вселена.

В човешкият мозък има достатъчно място, за да се съберат 5 тома на енциклопедия Британия или около 1000 терабайта.