Кръвното налягане е налягането на циркулиращата кръв върху стените на кръвоносните съдове и описва силата, с която кръвта тече през кръвоносните съдове. Кръвното налягане е важно за нормалната функция на сърдечно-съдовата система. Артериалното кръвно налягане е важен индикатор за здравословното състояние на човек. Измерването на артериалното налягане е важна част от всеки преглед при лекаря.

 Ако човек страда от високи стойности на кръвното налягане се определя като хипертоник, а в обратния случай, като хипотоник. Днес ще обсъдим, по-обстойно, какво представлява хипотонията и защо е от полза, в някои случаи.

Кои стойности на кръвното налягане се определят като ниски

 Ниското кръвно налягане, известно като хипотония, е състояние, при което човек показва стойности на налягането от по-ниски от 90 на 60 mmHg. Първата стойност (систоличната) се генерира, когато сърцето се свива и кръвта се изпомпва в кръвоносните съдове. Диастоличната (втората) стойност описва налягането, когато сърцето се отпуска и се пълни отново с кръв.

Кръвното налягане може да варира през деня в зависимост от много фактори.

Артериалната хипотония се дели на:

 1. Първична есенциална хипотония - Наблюдава се най-често. Възниква по неизяснени причини. Към тази група спадат най-вече млади жени със слабо телосложение. Предразполагащи фактори са фамилната обремененост, обездвижване, стрес;
 2. Вторични хипотонии:
 • Ендокринно обусловени – При хипотиреоидизъм, надбъбречна недостатъчност, хипопитуитаризъм и др.;
 • Сърдечно-съдова хипотония –Причинена от аортна стеноза, ритъмни нарушения, сърдечна недостатъчност и др.;
 • Инфекциозни заболявания;
 • Медикаментозно обусловени –Възниква след прием на вазодилататори, диуретици, антихипертензивни медикаменти и др.;
 • Неврогенни хипотонии – Дължат се на дисрегулация на кръвообращението;
 • Високорискова хипотония с шок - Може да настъпи при алергични реакции, инфекции, отравяния и др. Състоянието е фатално, ако не се овладее навреме.

„По-безопасна“ ли е хипотонията от хипертонията

Повишеното артериално налягане е маркер за хипертония, която от своя страна е основен рисков фактор за сърдечно-съдови, мозъчно-съдови, други заболявания, засягащи съдовете. Високото кръвно е опасно състояние и често е предвесник на летални състояния, но ниското кръвно налягане има не по-малко рискове за здравословното ви състояние.

 Хипотонията може да доведе до огромни поражения за мозъка, поради хроничния недостиг на кислород до мозъка.  Хипотонията, означава, че кръвния поток не може да „изхрани“и други жизненоважни органи, като бъбреци и мозък.

Лекарите делят хипотонията на регулаторна и ортостатична. Регулаторната хипотония се среща у здрави и трениращии хори, при които кръвоносната система работи на по-бавни темпове при покой, посредством преобладаване на тонуса на парасимпатиковата нервна система.

Ортостатичната хипотония представлява понижаване на систоличното артериално налягане с най-малко 20 mmHg или на диастоличното, най- малко с 10 mmHg,, в първите минути, в които човек се изправи. Причината за това състояние е внезапното събиране на венозна кръв в долните крайници и вътрешните органи. Възможно е да се стигне до симптоми на недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка. Ако кръвното налягане е прекалено ниско през по-голямата част от денонощието, това може да има сериозни отражения върху здравето и функциите в организма.

Какви са симптомите на хипотония

Най-честите симптоми на ниско кръвно налягане са:

 • Летаргия, бърза уморяемост, понижено внимание и концентрация;
 • Шум в ушите и главоболие;
 • Световъртеж;
 • Студени крайници;
 • Лошо настроение и депресивно състояние.

Често всички тези симптоми са общи с клиничната картина на някои от често срещаните неврологични заболявания или енджкринни проблеми. Поради това, се налага много прецизна лекарска консултация и изследвания, за да се елиминират съмненията за други, по-сериозни проблеми

Макар и по-рядко, някои хора усещат и изтръпване в устните и челюстта. Някои хора се оплакват от спадане на кръвното, дори и след хранене. Това се случва, защото се усилва кръвоснабдяването към стомаха, за да може да се обработи храната. Затова, понякога се усеща замаянност след хранене.

При поява на каквито и да е от изброените признаци, както и други такива, е важно да се консултираме с лекар, който да определи състоянието ви и да ви посъветва как да го

За кои хора хипотонията може да бъде рискова

При младите и здрави хора ниското кръвно налягане, обикновено, е с добра прогноза, тъй като организма успява да компенсира пониженото налягане. Често с възрастта кръвното налягане се нормализира.

 При по-възрастните нещата стоят различно. При тях тонусът на кръвоносните съдове и вазореактивността са ограничени. При спадане на кръвното, типичните симптоми стават по-изразени. За съжаление, при възрастни хора с ниско кръвно може да се стигне до световъртеж или припадъци, което може да създаде по-опасна ситуация, като например травми.

Ниското кръвно може да влоши допълнително някои сърдечно-съдови заболявания. Въпреки това, някои специалисти са на мнение, че сърдечната недостатъчност  „реагира“ добре на ниски стойности на кръвното.

При сърдечната недостатъчност сърдечният мускул е отслабен. Ако съдовете са нормални и здрави, кръвното в този случай трябва да бъде значително намалено, за да се „разтовари“ мускулът.

Как да се справим с хипотонията

Ниското кръвно не е фатална диагноза, освен ако човек не си причини тежка травма, вследствие на замайване или припадък. Симптомите, обаче, може да влошат качеството на живот. Ако хипотонията ви не е предизвикана от лекарства или не е вследствие на друг здравословен проблем, то съществуват някои прости методи за повишаване на кръвното:

 • Пийте достатъчно течности;
 • Алкохолът може допълнително да намали кръвното, така че го ограничете. Спиртните напитки разширяват кръвоносните съдове. Особено, когато ги съчетаете, с приема на храна, кръвта може да се пренасочи към стомаха и кръвното налягане да спадне.
 • Избягвайте дългия престой на слънце;
 • Студените и топли душове са отлично средство за подобряване на кръвообращението;
 • Физическата активност и спорта придвиждат кръвта от крайниците към сърцето. Особено ефективни са упражнения, при които краката се повдигат нагоре, чрез което се подпомага движението на кръвта.
 • Хранете се балансирано. Липсата на някои витамини и минерали водят до понижено кръвно. Стремете се да хапвате повече месо, риба, мляко, яйца, сирене, ядки, спанак, червено цвекло. Това са само част от храните богати на витамин В12, фолиева киселина и желязо. Недостигът на тези вещества води до анемия, поради което количеството на кръвта в тялото е намалено, а съответно и кръвното.
 • Измервайте редовно кръвното налягане. Така ще сте наясно, кога и след какви дейности кръвното ви спада.
 • Възползвайте се от даровете на природата. Установено е, че има билки, които повишават общия тонус и, съответно, могат да повишат кръвното. Такива билки са Златният корен и Мараловият корен.