Почистването на лицето е една от най-популярните процедури в козметичните салони. Разбира се, повечето жени почистваме повърхностно лицето си, всеки ден, вкъщи.

Според дерматолозите,  въпросът с изчистването на лицето е един от най-важните, когато става въпрос за добрата грижа за кожата. В тази статия ще обсъдим какво означава наистина добра грижа за кожата.

Да започнем от грешките

Установено е, че повечето жени почистват лицето си прекалено агресивно. Това може да наруши кожната бариера, да направи кожата суха или раздразнена.

Това е така, защото много от почистващите продукти са доста груби и премахват естествения защитен филм, предизвиквайки допълнителна секреция на себум от жлезите. Ако пък извършвате почистването бързо и  без внимание, то почистването няма да бъде пълноценно. Някои продукти  оставят фини частици върху повърхността на кожата, които може да запушат порите и да дехидратират кожата.

По-надолу, ще разгледаме правилните начини за почистване на лицето, ще изясним кои са най-подходящите продукти, както и колко често е добре да почистваме кожата. Ще обърнем внимание и на професионалното почистване на лице, защото сме сигурни, че ви вълнува.

Основни принципи в почистването на лицето

Правилното почистване на лицето е един от най-важните фактори за доброто състояние на кожата. Почистването трябва да се извършва ежедневно независимо дали слагате грим или само бяла козметика. През деня, кожата на лицето е изложена на неблагоприятни фактори, което я прави по-уязвима. За да изглежда гладка и сияйна, трябва да се стремите да я поддържате чиста. 

 Ако носите грим, задължително трябва да го премахнете преди да преминете към същинското почистване. Ако почистите лицето си само веднъж, почти сигурно е, че продуктът няма да се справи със премахването на цялата декоративна козметика.

Слънцезащитните кремове и бялата козметика, съдържаща силикони, също се премахва трудно от кожата, макар и да не можем да забележим това.

След първоначалното почистване на кожата е задължително да измиете лицето си с вода и продукт, по възможност, с натурален състав, с измиващ ефект. Много жени предпочитат това да бъде ексфолиант.

Ексфолиантите са чудесни за премахването на мъртвите клетки по кожата, но ежедневното им използване не дава възможност, кожата да се регенерира. Така тя започва да отделя повече себум, за да защити епителя, което води до мазна и недобре изглеждаща кожа.

Истината е в баланса – доверявайте се на ексфолиант от естествени съставки 1 – 2 пъти седмично, а през останалото време използвайте измивна пяна или нежен гел, подходящ за вашата кожа.

След като сте измили и сте подсушили, с нежни потупващи движения, лицето, е време да сложите тоник или розова вода, след което довършете с любимия ви хидратиращ крем.

Кои продукти са най-подходящи за почистване на кожата

Почистването на лицето в домашни условия е ключов фактор в грижата за кожата. То може да се извършва с помощта на различни натурални съставки, както и с козметика от аптеките или дрогериите.

Ключов момент в избора на почистващ продукт е да съобразите съставките му със своя тип кожа.Макар и посещенията при дерматолог да се свързват, обикновено, с проблем, то лекарят може да определи най-вярно типа на вашата кожа и да ви препоръча адекватна грижа за лицето.

Нашият съвет и да се спирате на козметика, която съдържа възможно най-малко алергени и изкуствени съставки. Подготвили сме се с насоки в това как да третирате лицето си правилно с различните типове почистващи продукти.

  • Почистващо олио или балм

Олиата имат хидратиращо действие, което предпазва от изсушаване на кожата. Подходящ избор е предимно за дами със суха или нормална кожа. Олиото за лице и, като цяло, по-хидратиращите продукти, е добре да прилагате върху суха, а не върху мокра кожа. Така продуктът ще поеме остатъците от козметичните продукти и замърсяванията, без да нарушава естествената ѝ бариера. Важно е впоследствие да го премахнете изцяло остатъците от козметиката.

  • Мицеларна вода

Вероятно най-разпространеният ипродукт за почистване на лице. Тя запазва баланса в хидролипидния слой на кожата и оказва успокояващо и тонизиращо действие.

Мицелите в този тип продукти са частици, които по естествен начин абсорбиратмръсотиите. Тя служи основно за почистване на грим. Качествените мицеларни води извършват дълбоко почистване, като не запушват  порите и позволяват на кожата да “диша”.

  • Кърпички за почистване на лицето

Кърпичките за премахване на грим са сред най-удобните варианти в забързаното ежедневие и „откраднатите“ почивки за ден. Козметичните фирми предлагат многообразие откърпички, някои от които освен да почистят грима, обещават и да подхранят кожата ви и да я направят сияйна. За предпочитане са кърпичките, които са обогатени с масла тъй като не изсушават нежната зона около устните и очите.

Важно е да знаете, че само кърпичките, не могат да почистят добре лицето ви. Все пак, когато отиваме за кратка почивка, обикновено не ни се занимава да носим бутилките с най-различни почистващи препарати.

Затова ви съветваме, освен мокрите кърпички, да измиете лицето си добре с вода и да сложите в дамската си чанта тоник за лице или розова вода, които няма да заемат много място, но все пак ще се погрижат добре за кожата ви.

Сутрешната рутина

След като сте почистили добре лицето си преди да легнете, то нека на сутринта да позволим на кожата си да се „събуди“ без излишна грижа. Хладката вода, доброто подсушаване и освежаващ тоник, преди дневния крем, слънцезащитата и грима, са перфектното събуждане за лицето ни. 

Посещенията при козметик

Трудно ни е да дадем еднозначен отговор на въпроса, колко често е добре да се доверявате на професионалист, който да извърши почистване на лицето.Честота на посещенията при професионален козметик, се основава на строго индивидуални особености.

За някои жени, които работят в замърсена среда или редовно слагат тежък грим на лицето си, например, е препоръчително да посещават професионален медицински козметик веднъж на 2 до 3 месеца. Ако Вашата кожа е нормална до суха, медицинският Ви козметик, най-вероятно ще ви препоръча да се почиства веднъж на 3-4 месеца.

За младите хора, чиято кожа не е проблемна, почистването два пъти годишно би било достатъчно. Разбира се, това е в случай, че през останалото време, кожата се хидратира добре и се почиства качествено от ежедневните замърсявания.

При професионалното почистване на лице, специалистът ще почисти порите ви в дълбочина и ще премахне, образувалите се комедони. Важно е да уточним, че такъв тип почистване е добре да се прави в дерматологична клиника при добре обучен медицински козметик.