Ако си мислете че само алкохолиците поставят здравето си в риск, помислете пак.

Много хора, които казват, че пият “социално” (когато са с приятели, в компания, по поводи) са изложени на риск от развитие на дългосрочни здравословни проблеми, защото, макар и да не са зависими, регулярно изпиват значителни количества алкохол.

Почти всички хора са невнимателни в това отношение и масово пият много повече от препоръчителните количества от здравните специалисти.

Това може да предизвика широк набор от здравословни проблеми, включително рак, инсулт и инфаркт. Повече от 55% от хората считат, че пиенето на алкохол е опасно и може да навреди на здравето само при алкохолиците.

Проучване от 2010 година сред 2000 души показва че 83% от хората вярват, че редовното пиене над препоръчителните норми няма да постави здравето им в риск. Само във Великобритания над 9 милиона души редовно пият над препоръчителните норми.

Около 15 хиляди души в Англия умират всяка година от болести, свързани с алкохола. Около 32% от тези смъртни случаи са свързани с чернодробни заболявания, 21% с ракови заболявания и 17% със сърдечносъдови заболявания.

Традиционно, болестите свързани с алкохола и произтичащите от тях смъртни случаи засягат по-зрели и възрастни хора, които са консумирали алкохол над препоръчителната дневна доза за дълъг период от време.

Професор Найджъл Хийтъм, консултант по чернодробни трансплантации в Кингс колидж хоспитал в Лондон казва, че хората, които вярват, че пиенето над препоръчителните норми е нормално и е форма на социално пиене, всъщност значително овеличават риска от заболявания.

Има много хора които смятат, че е нормално да изпият бутилка вино вечер - казва той. Вижда им се напълно нормално, защото пият алкохола заедно с храната и това поведение не се асоциира с алкохолизъм.

Ако това се прави обаче редовно, то също може да доведе до проблеми. Голямата заблуда е, че хората масово вярват, че свързаните с алкохола болести на черния дроб са свързани с алкохолиците.

Хората казват: “Аз не съм алкохолик, така че няма как да получа заболяване на черния дроб.” Професор Хийтън казва: “Може и да не сте алкохолих, но ако регулярно приемате големи количества алкохол над препоръчителните норми, това все още може да бъде много опасно".

Намаляването на количеството на алкохола, който консумирате, ще ви помогне да намалите до минимум риска от проблеми в бъдеще. Ако предполагате, че консумирате над здравословните норми, потърсете информация за това как да намалите количеството в разумни граници. Във наши дни може да следите за количеството изпит алкохол дори и на мобилния си телефон. Има апликации, които изчисляват единиците алкохол във вашите напитки и ще ви помогнат да разберете дали има нужда да намалите пиенето. Тъй като напитките идват във най-различни форми, размери и коктейли действително може да бъде трудно да се проследи точното количество алкохол. Използвайки такъв калкулатор, ще сте сигурни, че правите най-доброто за здравето си. Проучвания показват, че много хора не предполагат колко алкохол приемат за ден, за седмица или месец. Ако и вие сте от тези хора, знайте, че има много начини да намалите пиенето.