Нарастване на заболеваемостта от COVID-19, която бе започнала да позатихва в немалко държави, отново се наблюдава в много страни по света, включително и у нас.

Правителствата, които се отказаха от режима на самоизолация в края на май, началото на юни, въвеждат нови ограничения за своите граждани.

В кои държави са въведени най-строгите ограничения за борба с разпространението на COVID-19?

Къде са най-строгите мерки срещу COVID-19

Белгия

На 23 септември в Белгия отслабват ограниченията, въведени заради пандемията. Но след това идва нарастването на потвърдените случаи на заразяване с COVID-19.

Така само за 7 дни – от 26 септември до 2 октомври – средният брой на белгийците, получили положителен резултат от теста за COVID-19 се увеличава с 48%. Това кара местните власти да въведат нови правила за хората и за бизнеса.

От 9 октомври в страната е въведен вечерен час за баровете – сега те трябва да затварят в 23 часа, до преди това заведенията са можели да работят до 1 часа след полунощ. На една маса може да има не повече от 4 души.

Новите ограничения касаят и броя на хората, с които можем да се видим. Така у дома можем да поканим не повече от 4-ма гости, със същия брой приятели можем да прекараме времето си извън дома.

Великобритания

В Обединеното кралство, където броят на новите случаи на COVID-19 се увеличи с 4 пъти за последните 3 седмици, също са обявени нови ограничения.

Още от края на септември британските барове и ресторанти трябва да затварят за посетители в 22 часа. Освен това хората, които не живеят заедно, е забранено да се събират на групи от повече от 6 души.

Това се отнася също и за роднини и за деца от всички възрасти. Освен това на 12 октомври министър-председателят на Великобритания обяви система за ограничения от 3 нива.

Така например, средното ниво се отнася за цялата страна и включва всички вече съществуващи ограничения.

Високото ниво се въвежда в региони с влошена епидемиологична обстановка и ще предполага ограничения на срещите вътре в помещенията на хора, които не живеят заедно.

Много високото ниво, което се установява в регионите на страната с най-влошена епидемиологична обстановка, налага забрана за срещи, дори и на открито. Освен това в тези райони напълно се затварят барове и ресторанти.

Възможни са и други ограничения, които се въвеждат с отчитане на конкретната епидемиологична обстановка. Но Джонсън уверява, че магазините и университетите ще останат отворени.

Испания

Още от самото начало на пандемията, в слънчевата страна епидемиологичната обстановка е изключително влошена, след продължителен период на спад, сега отново нараства броят на заболелите.

В Мадрид, на 100 000 души се падат по 850 заразени, е на 1-во място по ниво на заразяване. От 9 октомври в столицата на Испания е въведено 15-дневно извънредно положение. То включва забрана за всякакви пътувания в града и извън него без основателна причина, а също и в 9 съседни градове.

Изключение са всъщност от това ограничение са пътуванията по работа, медицинските и учебните пътувания. Ресторантите могат да се пълнят само наполовина и задължително затварят до 23 часа.

Другите търговски обекти, например, магазините, също не трябва да се пълнят до повече от 50%, а работното им време е ограничено до 22 часа. Срещи с членове на семейството са допустими, но на тях могат да присъстват не повече от 6 души.

За спазване на правилата в града сега следят около 7000 полицаи.

Франция

Във Франция степента на ограниченията зависи от региона и от епидемиологичната обстановка. Веднага щом броят на заразените надмине 250 души на 100 000 души население, в съответния град се затварят барове и ресторанти. Това вече се случи в Париж, Марсилия, Лион, Лил, Гренобъл и Сент Етиен.

Освен това в цялата страна е въведена забрана за събиране на компании от повече от 10 души. Всякакви мероприятия, сред които сватби, ограничения, не могат да се провеждат в наети помещения.

Медиите съобщиха, че в страната е въведено отново извънредно положение, каквото беше в сила до 24 юли, като се налага и вечерен полицейски час, който е 21 часа до 6 часа сутринта и е в сила за посочените по-горе 6 региона на страната, които са около най-големите градове.

През този период е забранено да се излиза на ресторант, както и ходенето на гости. Не са предвидени обаче мерки по отношение на пътуването с обществения транспорт.

Изглежда властите са се отказали от пълното затваряне на ресторантите и са преценили, че по-доброто решение и да работят с ограничено работно време, но пък баровете за под пълна забрана.

Президентът на Франция дори направи обръщение към нацията по този повод, но все пак заяви, че епидемията все още е под контрол и сякаш бумът от предходните седмици, когато се отчитаха по 13000-16000 заразени вече е в миналото, макар и да определи ситуацията като обезпокоителна.

Предвидени са и санкции за тези, които не спазват мерките за карантина, като глобите са по-ниски, отколкото у нас, въпреки многократно по-високия жизнен стандарт – 135 евро, а у нас бяха намалени от 5000 лв. на 300 лв.

Извънредното положение влезе е в сила на полунощ на 14 октомври, а приетите в болница в страната с COVID-19 са вече над 9000, което не е било през целия период на пандемията.

Разликата с месеците март и април, които бяха най-тежки както за Италия, така и за Франция и Испания, е в това, че сега здравната система е доста по-подготвена, за да поеме потока от заболели.

Повечето болници са с разширен капацитет, за да поемат допълнителното натоварване, макар и възможностите да не са безгранични.

Оптимизъм за епидемичната обстановка у нас въпреки бума на заразени

На фона на европейските държави у нас властите са с по-скоро оптимистичен поглед към епидемиологичната обстановка.

Не се предвижда налагане на допълнителни ограничения, въпреки от 13 март досега сме в извънредна ситуация, като първоначално бе използван институтът на извънредното положение от Конституцията, а сега до 30 ноември включително сме в извънредна епидемична обстановка.

През последните 2 седмици и у нас се наблюдава значителен ръст на заразените, което принуди здравно министерство, както и премиерът ежедневно да дават информация относно това какви са плановете, предвид и ситуацията в Европа.

Единственото, на което се акцентира през изминалия ден, бе засилването на контрола относно спазването на противоепидемичните мерки.

В тази връзка се очаква, а в столицата вече се и случи, да тръгнат инспектори от РЗИ и от съответните отдели в общинските администрации да глобяват граждани, които не носят маски на закрито.

Проблемът с маските е до голяма степен с хигиената, от една страна е вероятността от заразяване, от друго е това, че няма по обектите, които са за обществено предназначение, тоест могат да се посещават от всеки, налични количества предпазни маски.

Всеки трябва да се снабдява с такива самостоятелно, а това съвсем не е малък разход за домакинството.

Разбира се, и маските от плат помагат, но пък трябва да се перат редовно, а малко хора го правят или трябва да са си закупили 4-5 маски, които да редуват.

От друга страна, пък маската бързо се замърсява, и на ден може да не е достатъчна само една изпрана и дезинфекцирана маска от плат.

Това е основният проблем с маските, трудно е да се поддържа хигиена, което пък прави вредата за здравето по-голяма от ползата.

Необходимо е специално проучване, за да се изясни какви са вредите от носенето по-продължително време на мръсна маска, вече стана ясно, че това вреди на зъбите и като цяло е предпоставка за влошава на бактериалната флора в устата, което пък води до отслабване на местния имунитет.

Въпросът с носенето на маски следва да бъде преразгледан и да се върне първоначалното разрешение задължението да е само за тези, които са с респираторни симптоми.