Бременните жени често са подложени на редица изследвания, като например-  рутинни пренатални тестове, кръвни тестове, тестове на кръвната захар (наричани също мониторинг на глюкозата) и ултразвук.

Мониторните тестове могат да показват различни стойности. Те са незадължителни, нискорискови тестове, които не поставят диагноза. Вместо това, те показват шансовете на вашето бебе да има определени склонности към увреждания.

Освен че гореизброените тестове са полезни в повечето случаи, те могат да създадат доста негативизъм у вас. Това се случва, когато тестът показва, че вашето бебе има проблем, докато то всъщност няма. Това причинява излишен стрес.

Мониторните тестове са препоръчителни за всички жени, но изпълнението им е изцяло ваше решение. Вашият лекар или акушерка може да предложи да отидете при генетичен консултант, преди да вземете каквито и да е било решения.

Ако имате някакви въпроси или притеснения, можете  да се допитате, преди да се подложите на тест.

Мониторните тестове включват:

1) Нухална транслуценция

По време на първия триместър, вашият лекар или акушерка, могат да направят специален вид ултразвук, за да се провери дебелината на врата на бебето.

Заедно с това  няколко кръвни теста, за да се търсят някои неща, които може да са свързани с вродени дефекти.

Комбинираните резултати ще покажат дали вашето бебе е с голям риск да има синдрома на Даун, тризомия 18 или други хромозомни нарушения.

2) Специфичен кръвен тест

По време на втория или третия семестър, вашият лекар или акушерка, може да направи специфично изследване на кръвта.

Той показва риска на вашето бебе да притежава синдрома на Даун или хромозомни проблеми и дефекти на невралната тръба, като спина бифида и аненцефалия на вашето бебе.

Ако вашият тест е в нормата, може би ще решите, че трябва да спрете да се подлагате на подобни тестове, като се доверите, че вашето бебе е здраво и няма генетични проблеми.

Лошият резултат не означава, че вашето бебе има дефект по рождение. Това показва, че то има по голям риск от заболявания. Поради тази причина продължавайте с тестовете, за да научите повече.

Жени, които са над 35-годишна възраст, пропускат мониторните тестове и отиват направо към пренеталната диагностика.

Ако резултатите от мониторните тестове предизвикват  притеснение или ако искате допълнително успокоение, че бебето ви няма здравословни проблеми, вашият доктор или акушерка, може да ви предложи този вид пренатални тестове.

За разлика от мониторните тестове, тези  са точен начин за диагностициране на проблеми. Въпреки това, те крият някои рискове, включително и малко по-висок процент за спонтанен аборт.

Ако обмисляте на кой вид тестове да се подложите, обмислете добре плюсовете и минусите, който съдържат тези два вида или се консултирайте с вашия лекар или акушерка.