Може би благородно завиждате на тези, които успяха да си позволят да прекарат Новогодишните празници в някоя държава с топъл климат като Тайланд например. Но това е било напразно.

Отдихът по време на празниците по родните географски ширини е най-полезен за здравето и красотата.
Дълго време учените считаха топлото време за най-комфортно за организма.

Но, изучавайки с пристрастие влиянието на студа върху организма, те установили, че за здравето са най-полезни ниските температури.

Въпреки общоприетото схващане повечето хора боледуват не, когато е студено, а в периодите на „омекване“ и затопляне на времето, които са характерни са умерения климатичен пояс, в който е разположена България.

Студът дезинфекцира въздуха, унищожава вирусите, микробите и алергените и го кондиционира, филтрирайки от него вредните частици.

По нашите географски ширини нахлуването на студени въздушни маси е съпроводено и с много силни ветрове, които разнасят фините прахови частици и правят въздуха, дори и в големите градове много чист.

Също е известно, че ниските температури активизират защитните сили на организма. Отчасти с това се обяснява недоказаният от науката, но известен на всички педиатри факт, че зимните деца, тоест родените през зимата, са по-силни и по-здрави от останалите.

1. Сън в зимна нощ

Известно е, че пълноценният сън е гаранция за отлично здраве и самочувствие.

А по-добре от всякога хората спят през зимата.
Крис Идиковски, професор по медицина на съня в международния център в Отава, Канада, установил, че това се дължи не само на дългите и тъмни нощи, които способстват за образуването на максимални количества на мелатонин в организма, поради което и хората спят толкова добре.

За добрия сън спомага и студът навън – в прохладно помещение бързо се заспива и се спи по-добре.

2. Мразовитият въздух е полезен и за психиката

Ниските температури поддържат тонуса на вегетативната нервна система, която отговаря за противодействието на стреса.

Това се отразява на хората, те изпадат в депресии и предизвикват войни и революции предимно през пролетта и есента, а през зимния период обикновено запазват спокойствие и са бодри, оптимистични и в добро настроение.

3. Румената красота

Смята се, че обемисти зимни дрехи не позволяват на жените да покажат своята красота, но това всъщност е едно голямо заблуждение. Учени от Харвардския университет, САЩ, доказали, че мъжете считат дамите за най-привлекателни именно през зимното време от годината.

Това се дължи на факта, че през студените зимни месеци в мъжкото тяло се синтезират най-големи количества полови хормони, което заставя представителите на силния пол да подхождат към жените особено внимателно.

Но и жената по време на студ е в разцвета на силите си. Ниските температури стимулират биологичната активност на клетките. Поради това след зимните разходки кожата става свежа, гладка и еластична, като придобива и розов оттенък.

Затова, между впрочем, козметиците препоръчват сутрешно измиване със студена вода и разтъркване по шията и лицето с кубчета лед.

А в професионалната козметика активно се използват криопроцедуриге, които предизвикват принудителна активация на клетъчната обмяна на веществата и буквално изглаждат формиралите се бръчки по лицата на жените.

Въпреки това криопроцедурите, както домашните, така и професионалните, изискват специално внимание и до известна степен компетенстност от човека, който ги извършва. Тъй като прекомерното излагане на студ може да доведе до розацея и измръзване, което да изисква да се потърси лекарска помощ.