Сутиенът в наши дни задължително присъства в облеклото на почти всяка жена. Днес в магазините се предлагат какви ли не модели, безброй видове – като започнем от спортни и стигнем до дантелени и нежни – и за голямо щастие на дамите – всякакви размери.

Съществуват сутиени за всеки тип бюст – малък, обемен, увиснал и т.н. Изобилието от цветове и нюанси е огромно, както и цените.

Те варират спрямо използвания материал, качеството на изработка, държавата, удобството, евентуалното наличие на подплънки, модел и разбира се, марка.

Цената на един сутиен, закупен от специализиран магазин в Софийския мол често е трицифрено число.

Изборът на правилния сутиен не винаги е лесно нещо, особено за по-неерудираните в тази сфера, представителки на нежния пол, които просто грабват първото нещо, което видят на промоция.

Това, което обаче много от тях не знаят, а и със сигурност дори не подозират е, че неправилно избрания сутиен не само няма да успее да им предостави търсенето удобство, ами и може сериозно да навреди на бюста им.

Сутиенът е създаден, за да бъде от полза на дамите, но в последно време много проучвания сочат, че ефектът му върху здравословното състояние на средностатистическата жена всъщност е изключително негативен.

Преди известно време американските учени Сидни Рос Сингер и Сома Грисмайер провели изследване, в което взели участие близо 5 000 жени.

То показало, че жените, носещи сутиен са изложени на няколко пъти по-голям риск от рак на гърдата пред тези, в чието ежедневие не присъства тази част от облеклото.

Въпросът бива проучен основно и се установява, че тесният сутиен притиска важни части на тялото и пречи на работата им.

Пример за това е намаленото производство на мелатонин, което се получава при продължително стягане в областта на гръдния кош. Това е един от най-рисковите фактори, които съществуват, можещи да ви предразположат към сериозни заболявания.

Носенето на сутиен може да се отрази по лош начин не само що се отнася до намалената работоспособност в тази област.

Оказва се, че неправилно избраният такъв, освен че не стои естетически добре, може и да ви докара неочаквани проблеми с храносмилането.

Друго често срещано оплакване между жените, избрали да направят сутиена част от ежедневието си, е факта че им пречи. Особено по време на тренировка или някаква по-натоварваща и сериозна физическа дейност.

Въпреки че има специално изработени сутиени за такива поводи, тяхната главна функция е да поддържат бюста. Това става именно чрез стягане.

Това впиване на плата в кожата може да предизвика дразнене, сърбеж, болка, зачервяване, подуване, а в някои случаи на доста по-чувствителна кожа – дори алергични реакции и възпаление.

Също така, еждневното носене на спортен сутиен води в някои случаи до проблеми с дишането, тъй като притиска гръдния кош и диафрагмата.

Ако презрамките са прекалено стегнати, това може да причини и проблеми с кръвообращението, а ако са прекалено отпуснати или просто чашките са твърде големи за вас - изненадващо – болка във врата и гърба.

Това е възможно поради натоварването на трапецовидния мускул, което се осъществява, когато бюстът не се поддържа добре.

Съществува и твърдението, че всекидневното носене на сутиен кара гърдите ви да се отпуснат и да увиснат по-бързо, но това все още не е научно доказано, а и да се надяваме, че няма.

Докато добре избраният сутиен може да ви създаде страхотно удобство, неправилният такъв може да направи точно обратното, пък и да причини много проблеми. Затова е важно да внимаваме в избора си и да отделяме достатъчно време да преценим какво и защо е подходящо за нас.