Грипът е неприятен сам по себе си, още повече със симптоматиката. Освен това може да предизвика усложнения, които често се появяват при тези, които са прекарали заболяването на крак или са се лекували неправилно.

Какво може да влоши протичането на грипа и да предизвика усложнения

1.Нарушение на режима

Режим – това е начинът на живот, който може да се спазва при различни условия. Неговото нарушение може да бъде един от рисковите фактори за развитие на тежко протичане на болестта.

2.Отказ от болнични

Лечението на лека или средна по тежест форма на грип и остри вирусни инфекции се провежда амбулаторно. Една от неговите съставляващи е основната терапия.

Това е спазването на домашен режим – постелен или полупостелен режим, обилен прием на течности, правилно хранене, редовно проветряване на помещението. Нарушението на режима може да доведе до влошаване на състоянието.

Освен това грипният вирус активно се отделя в околната среда при разговор, кихане, кашлица, отлагат се частици прах, капки биологични течности и лесно се предава на здравите при общуване, чрез предмети от бита, от повърхностите на техниката, мебелите.

За най-заразни се смятат хората през първите 3 дни на болестта, но отделянето на вируса от болните е възможно в продължение на седмица от началото на клиничните проявления на грипа.

3.Употреба на спиртни напитки

Алкохолът неблагоприятно се отразява на организма – на главния мозък, на нервните клетки, на сърдечно-съдовата система. Симптомите на алкохолното опиянение се наслагват върху интоксикацията на организма от грип, рязко се влошава здравословното състояние.

Предизвиква се развитието на застрашаващи живота състояния.

4.Отказ от медицинска помощ

Дори при задоволително състояние се препоръчва да се направи консултация поне с личния лекар.

Влошаването на здравословното състояние, тревожните симптоми на тежко протичане на грип може да се установят само от лекар със солиден опит и провеждане на клиничен преглед – аускултация, измерване на сатурация, кръвно налягане, преглед на лигавиците.

5.Самостоятелно лечение

След изследванията и оценките на състоянието лекарят може да назначи препарати за сваляне на температурата и за болкоуспокояващи. При хрема – спрейовете и капките за отстраняване на слуз в носните пътища.

За повишаване на имунните сили на организма – лекарствени средства с пряко и непряко противовирусно действие, индуктори на интерферони. Тези препарати позволяват на организма да образува или попълни ресурсите на собствените защитни белтъци с противовирусна активност.

6.Прием на лекарства на основата на аспирин

Подобни препарати са известни като за сваляне на температура и противовъзпалителни. Но при остри инфекции не трябва да се приемат поради риск от нарушения на хемостазата, развитие или обостряне на язвена болест на стомаха и на дванадесетопръстника.

7.Използване на чесън като средство за лечение

Нито капки чеснов сок, нито скилидки на шията, нито инхалации с него, не притежават противовирусна активност и не влияят на скоростта на оздравяване при грип и остра вирусна инфекция.

Освен това етеричните масла на основата на чесън могат да предизвикат изгаряне при попадане на лигавицата и в очите.

8.Продължително приложение на капки от хрема

Капки и спрейове на основата на ксометазолин добре помагат при запушен нос, оток на евстахиевата тръба. Но не е препоръчително да се прилагат повече от 5 дни, тъй като е възможно увреждане на лигавицата и повишаване на риска от атрофичен ринит.

9.Лечение на кашлица без лекарско предписание

Показания за назначаване на муколитици – храчки, които трудно се отделят и симптоми на бронхиални обструкции – препълване на бронхите със секрет.

В тези случаи отхрачващите препарати помагат за понижаване на вискозитета на храчките, за по-лесното им отделяне.

Показанията за средства против кашлица са непродуктивна, тежка, суха кашлица без храчки. Грешка при избора на препарата може значително да влоши състоянието.

10.Прием на антибиотици без показания

Антибактериалните препарати не са ефективни против вируси, не се назначават при неусложнено протичане на грип и остри вирусни инфекции, дори и да протичат с ринит, признаци на синузити и ларингоспазъм, бронхит и бронхообструктивен синдром, а също и конюнктивит.

Ако пък лекарят изпише антибиотици, например, при потвърдена ангина, смесена вирусно-бактериална инфекция, бактериален бронхит, пневмония.

Необходимо е да се приемат в тази доза и толкова дни, колкото е предписано в рецептата. Не е препоръчително сами да променяме формата – инжекции, таблетки, сиропи, дозата и продължителността на приема.

Тежкото протичане при усложнения на грип е възможно да се развият внезапно.

Нарушението на режима и игнорирането на лекарските предписания, неспазването на принципно рационалния подход към собственото здраве е възможно да повиши риска от преминаването на грипа в тежка форма, развитие на други усложнения и дори от неблагоприятен изход.

Епидемиологичният бюлетин, изготвян всяка седмица от Националния център по заразни и паразитни болести, показва, че през последните 7 дни се наблюдава ниска циркулация на вируса на грипа и на другите остри респираторни заболявания.

Заболеваемостта към момента е под 80 на 10 000 души. За 1 седмица са регистрирани около 3000 души с грип и остри респираторни заболявания.

Болните от грип към момента не са приоритет, тъй като не са взети проби за анализ на циркулиращите щамове на грипния вирус, и не са публикувани данни. Усилията са насочени в съвсем друга посока.

През 2019 г. също в края на годината и дори в началото на януари 2020 г. също се отчиташе спад на заболеваемостта от грип.

През грипен сезон 2020-21 г. се наблюдава по-скоро едно задържане на нивата на заболеваемостта от грип и вирусни инфекции и съвсем леко намаляване.

Характерно за грипния вирус и за другите респираторни заболявания е, че те засягат най-много децата.

При възрастовата група заболеваемостта е над 200 на 10 000, а при децата в предучилищна възраст е доста по-ниска, но остава по-висока, отколкото при възрастните. Това може да се дължи на затварянето на детските градини и училищата в края на ноември.