Многобройни изследвания доказват, че жителите на Япония живеят значително по-дълго от връстниците им в други държави. Обикновено до 87-90 години, у нас средно до по-малко от 75 години, и това е очаквана продължителност на живота.

Какво помага на японците да живеят толкова дълго

Японско хранене

За разлика от американци и европейци, японците ядат много по-малко месо, тъй като червеното месо може да е провокатор на проблеми със сърдечно-съдовата система.

Затова и тяхното меню се състои от морски дарове, плодове и зеленчуци. Порциите при тях са малки, тъй като чиниите им са по-малки, отколкото нашите. Затова и японци с диабет и с наднормено тегло рядко можем да видим.

Също така ядат малко млечни продукти, а вместо това пият кафе и чай.

Семейни традиции

Японците обичат много своите родители. Прието да се слушат по-възрастните и за всичко да им помагат. Затова и при тях е обичайно да живеят заедно с родителите си, и това не е никакъв проблем.

Заедно те се подкрепят и се поддържат едни други, за възрастните това е много важно.

Причина за живот

Принцип, който е популярен вече не само в Япония, но и по цял свят, но основоположниците са японци.

Смисълът е следният – всеки човек е длъжен да има да конкретна мисия на този свят и в своя живот. Един японски писател е описал този принцип в своята книга така – това е пълно отдаване на нещата, които ни носят удоволствие и усещане за живот.

Дори е проведено изследване, което показва, че такива хора са с по-малък риск от заболявания и живот по-дълго. Това се обяснява с по-малкото нерви, с радост ставаме сутрин, движим се и получаваме удоволствие от живота.

Японска хигиена

Япония е една от страните, в които най-много се цени чистотата. Може би помните анимационните филми, които са японско производство каква хигиена поддържат учениците.

Всички знаем, че чистотата и редът за гаранцията да сме здрави, тъй като в някои страни, миенето всеки ден или на ръцете преди хранене невинаги е норма.

2020 г. обаче ни показа, че хигиената това е профилактика на сериозни заболявания.

Система на хранене

Японците имат едно интересно правило на масата, да ядем до момента, в който усетим, че стомахът ни е пълен на 80%.

Принципът на тази система е елементарен – като се храним така, е по-вероятно да приемем повече калории, а това означава, че няма да страдаме от излишни килограми, проблеми с храносмилането.