Зимата е тежко време за хора с белодробни заболявания. Как безболезнено да преживеят студения сезон?

Защо белите дробове изобщо не обичат студа

При хронични заболявания на белите дробове дихателните пътища са свити и възпалени. При студено време възниква допълнителен бронхоспазъм, тъй като въздухът е по-тежък, и вдишванията са по-дълбоки.

Това не само пречи на дишането, но и способства за по-тежко протичане на болестта.

Неблагоприятно на бронхобелодробната система влияят и простудните заболявания, които трудно се избягват при студено време.

Тежко протичане на ринит, синузит, тонзилит поддържат възпалителни процеси в долните етажи на дихателната система – в трахеята, бронхите и алвеолите.

Затова дори и незначителна инфекция при хронични заболявания на белите дробове може да предизвика сериозно усложнение.

При болните с висока чувствителност към студ са възможни пристъпи на задушаване при т.нар. студова астма – разновидност на бронхиалната.

Бронхиалната астма е едно от най-разпространените заболявания, и заболеваемостта продължава да нараства. На всеки 15 г. броят на заболелите се удвоява.

Каква е причината

Еднозначен отговор няма. При много от болните астмата се предава по наследство. За агресивен рисков фактор се смята влошеното състояние на околната среда.

Частиците, присъстващи в замърсения въздух и дразнещи бронхите, проникват в дихателните пътища и отключват в тях възпалителен процес.

Астмата най-често е с алергичен характер. От ендогенната може да я отличи единствено алерголог-имунолог.

За един от маркерите на тази астма служи алергичният ринит и полипите в носа – аденоиди. Тези образувания сочат за алергична предразположеност на дихателните пътища.

Какво обичат белите дробове

  • Чист въздух – частиците, присъстващи в замърсения въздух, увреждат лигавицата на бронхите.
  • Дихателна гимнастика.
  • Закаляване – здравите бели дробове живеят в здрав организъм, а закаляването помага за избягване на простудни заболявания.
  • Топли течности – чай с мед, мляко с краве масло разширяват бронхите и облекчават състоянието без други спомагателни средства.
  • Плуване – повишава силата и увеличава тонуса на дихателните мускули, подобрява се вентилацията на белите дробове.

НЕ обичат:

  • Тютюнопушене;
  • Остри и резки миризми;
  • Студен въздух;
  • Прах и химически продукти.

Всичко това предизвиква спазъм и дразни кашлечните рецептори.

Древна индийска рецепта

При много хора всяко преохлаждане предизвиква продължителна кашлица. Как да се укрепят слабите бронхи?

В такива случаи помагат плуването и редовното промиване /лаваж/ на носоглътката. Този метод стига до нас от Аюрведа /древната индийска медицина/.

Необходима е малка спринцовка, без игла, да се напълни с морска вода и да се промие носа така, че водата, която се влива от едната ноздра да излиза от другата, или от устата.

Редовната санация на устната кухина повишава местния имунитет, което прави дихателните пътища по-устойчиви към настинки.

Обемът на белите дробове се увеличава, и се подобрява тяхното състояние от дихателна гимнастика. Занятията са показни, когато няма обостряне.

Когато бронхите са свити и възпалени, това е слабо ефективно.

Укрепват бронхите и закаляващите процедури, но те е по-добре да се провеждат през летния сезон. Следва да се избягва преохлаждане.

Всяко простудно заболяване влошава състоянието на бронхите.

За съществено облекчаване на състоянието, при слаби бронхи е достатъчно спиране на тютюнопушенето. В цигарения дим се съдържат 4000 токсични и дразнещи бронхите вещества. Затова е опасно не само активното пушене, но и пасивното – да стоим в близост до пушач.

НЕ на намаляване на дозите

Как при студова астма да се преживее зимата

Също както и останалата част на годината. Някога астмата се е смятала за социално значимо заболяване с висока смъртност.

Ако бързата помощ не успявала да дойде, пациентът е било възможно да умре от тежко астматично състояние, тоест от задушаване.

След като се появяват инхалационните препарати, които бързо намаляват бронхоспазъма и възпалението, а също притежават противоалергично и имунокоригиращо действие, астмата преминава в групата на добре контролируемите заболявания.

Ако се приемат лекарствата по схема, която се назначава индивидуално, в зависимост от стадия на процеса и природата на пристъпите, болестта преминава в ремисия.

При възобновяване на пристъпите на бронхоспазъм и на суха кашлица, това е признак, че са необходими, или корекция на лечението, или възобновяване на основната терапия.

Проблемът е, че повечето от астматиците се стремят да намалят дозата или изобщо да спрат хормоналния инхалатор, което неизбежно водят до обостряне.

Кортикостероидният инхалатор може да се спре само ако в продължение на 5 години на фона на неговия прием, не е имало нито един пристъп.

В останалите случаи е възможно само понижаване на дозата, с разрешение на лекар.

Какво освен лекарства може да облекчи протичането на астма

С възрастта болестта може да отшуми от само себе си. Децата и подрастващите боледуват по-често от възрастните. В периода на хормоналните промени – на 13-14 години, астмата често отшумява от само себе си.

При следващата хормонална промяна е възможно да се завърне – след 50-годишна възраст.

При астма е необходимо с повишено внимание да се употребяват храни и напитки, които могат да предизвикат пристъп – шоколад, цитрусови, червено вино, ягоди и червени плодове, океанска риба.

Облекчаване носи физиотерапията – солните пещери, и акупунктурата. Ефект дават закаляването и физическата активност. Професионалният спорт може да служи за провокатор при предразположеност към астма на физическото усилие – при натоварване човек диша по-интензивно, а хипервентилационният ефект предизвиква бронхоспазъм.

Смекчава протичането на заболяването смяната на климата. Това са само спомагателни методи, но те не могат да заменят основната терапия.

У нас климатът по морето се смята за благоприятен при белодробни заболявания. През последните 2-3 години зимите не са толкова студени и затова може да се каже, че не възникват толкова сериозни усложнения на тези заболявания.

Сериозно предизвикателство при белодробно заболяване е, когато градусите се задържат повече от седмица – под -10, а през деня едва стига до 0 градуса, това са т.нар. ледени дни.

През последните 2-3 зими обаче те бяха по-скоро изключение, затова и в това отношение страдащите от астма, са в по-благоприятно положение.