Постоянното чувство на умора и липсата на жизнени сили се отразяват неблагоприятно и на настроението, на продуктивността, и на качеството на живот като цяло.

Няколко са причините, поради които вероятно се чувстваме постоянно уморени. И някои фактори може би изглеждат неочаквано.

Какво пие от енергията ни – причини за хронична умора

Колкото повече напредват годините, толкова по-бързо се уморяваме. Това е част от процеса на стареене – губим митохондрии, които са като електроцентрали в клетките, и се образува по-малко аденозинтрифосфат, който доставя енергия на клетките по цялото тяло.

Умората може да се дължи и на други причини, странични ефекти на лекарства, депресия, сърдечно-съдови и други хронични заболявания.

Факторите, свързани с възраст и болести, не са единствените причини, поради които почти постоянно се чувстваме уморени. За хроничната умора е възможно да са виновни не безобидни на пръв поглед навици.

Изследователите разграничават фактори, които могат да отнемат жизнена енергия. Когато сме наясно с възможните провокиращи хроничната умора фактори, можем да разберем по какъв начин може да се поправи ситуацията.

Недостатъчна активност

С възрастта по естествен начин губим мускулна маса. С нейното намаляване митохондриите стават по-малко и съответно количеството аденозинтрифосфат става по-малко.

Заседналият начин на живот води до задълбочаване на проблема, мускулите отслабват и използването на енергия става неефективно.

Физическата активност способства за укрепване на мускулите, помага за по-ефективно съхранение на АТФ, както и за увеличаване на синтеза на химически вещества, образуващи енергия за мозъка.

Препоръчителни са тренировки по 30 минути най-малко 5 пъти седмично, като упражненията е напълно достатъчно да са с умерена интензивност.

При необходимост това време може да се разпредели на няколко по-кратки периода. И съвсем не е нужно да се тренира до изнемогване.

Каквито и упражнения да правим, те винаги ще са от полза. Дори и да е качване по стълбите и разходка в парка.

Твърде много стрес

Хроничният стрес допринася за повишаване на нивата на холестерол – хормон, образуващ се от надбъбречните жлези. Кортизолът понижава образуването на АТФ и усилва възпалителните процеси, което на свой ред допринася за понижаване на синтеза на АТФ.

Има антистресови техники, с които се сваля високия кортизол – йога, медитация, тай-чи, дихателни упражнения или управляема визуализация. От помощ са и 10 минути на ден отделени за тези практики.

Непълноценно хранене

Яденето на твърде голямо количество преработена храна може да допринесе за усилване на възпалението, вследствие на което се нарушава образуването на АТФ и на енергия.

С напредването на възрастта апетитът намалява и осигуряването на достатъчно количество калории намалява значително.

Ако ежедневието е много забързано и сме затрупани с най-различни задачи, а не се храним добре, това естествено би довело до хронична умора.

Твърде малко сън

Недостигът на сън повишава нивата на кортизол и също се поддържат възпалителните процеси. Ако проблемите със съня произтичат от апнея – паузи при дишане, нивата на АТФ се понижават.

Много е важно да се спазва и хигиена на съня – да се ляга по едно и също време, в спалнята да се поддържа по-ниска температура, отколкото в другите помещения, да се пази тишина, и да не се използват смартфони и лаптопи в леглото.

Социална изолация

Липсата на редовни срещи с приятели може да е проявление на депресия, която на свой ред е свързана с умора.

Силата на взаимодействието с околните и по-значимите контакти ни дават повече енергия. Днес учените изследват механиката на тези процеси. Вероятно, когато общуваме, се образуват различни химически вещества в мозъка, които ни правят по-щастливи и дават повече енергия.

Срещите с роднини, приятели, съседи или дори с нови познати следва да са поне веднъж седмично.

Кога трябва да се вземат мерки

Недостигът на енергия може да доведе до сериозни неблагоприятни последствия. Важно е да си обръщаме внимание и проблемите да се решават навреме.

При определени ситуации спазването на хранителен режим и поддържане на хигиена на съня вече са недостатъчни.

Ако умората влияе на ежедневието ни или се съпровожда с други симптоми, сред които главоболие и болки в мускулите или ставите, треска, проблеми със стомаха или с уринирането, може би е време да си запишем час за консултация при личния лекар.