Здравословно хранене означава балансиран хранителен режим, при който се спират вредните и безполезни за организма храни.

При опит за съставяне на балансирано меню и правилно хранене често допускаме грешки при подбора на хранителни продукти.

Какво да спрем да ядем при правилно хранене

1.Обезмаслени храни

Мазните храни доскоро се смятаха за вредни както за здравето, така и за фигурата като цяло. В опит да се сдобият със стройна фигура, много от нас купуват само обезмаслени храни. Но дали има полза от тях.

Обезмаслени и нискокалорични не означава, че това са здравословни. Някои от необходимите на организма витамини, например, А, Е и Д са мастноразтворими, и затова без мазнини не се усвояват. Същото се отнася и за калция.

С обезмаслените храни само залъгваме глада, но са без особена полза за здравето.

Що се отнася до нискокалоричните хранителни продукти, то не всички с надпис „диетични” са еднакво полезни.

Например, диетичните барове, кексчета, йогурти са с добавен заместител на захар, оцветители, палмово масло. Когато купуваме нискокалорични храни, задължително следва се интересуваме от техния състав.

2.Готови смутита

Зеленчукови и плодови смутита – това са най-модерните днес напитки, но с тях не трябва да се злоупотребява.

Приготвянето на смути предполага смилане на плодове и зеленчуци на блендер, а течната храна повишава риска от преяждане.

Затова и смутитата не се отнасят към напитките, а се определят като пълноценната храна. Затова следва да се употребяват като самостоятелно ястие, в противен случай се преяжда.

За полза от тези напитки - храни, може да се говори само ако в тях не се добавя захар.

Готовите смутита не са препоръчителни, тъй като са доста далеч от натуралното – в тях се добавят захар, оцветители, овкусители, консерванти.

3.Колбаси и месни деликатеси

Колбаси, наденици и други месни изделия от преработени меса Международната агенция за изследване на рака отнася към продуктите с висока канцерогенност.

Розовият цвят на колбасите е заслуга на натриев нитрит или на калиев нитрит. Без тях не може, тъй като те предотвратяват развитието в колбасите на провокаторите на ботулизъм.

При попадане в дебелото черво тези вещества се превръщат в канцерогенни нитрозамини.

Колбасите се състоят от сланина, свински кожи, субпродукти, сол и консерванти, ароматизатори, нишесте, ГМО соя. Това означава, че колбасите и надениците не са препоръчителни за всеки ден, те са деликатес и затова трябва да ги ограничим максимално.

4.Консерви

Не са необходими при спазване на принципите на здравословното хранене, тъй като високата си хранителна стойност запазват заради голямото количество сол, захар и оцетна киселина.

Заради изобилието от сол консервите са забранени при сърдечно-съдови заболявания, но и за здрави хора такова количество сол не е необходимо.

5.Безглутенови преработени храни

В старанието си да избегнат глутена, някои от нас избират вместо полезни храни с глутен вредни, но безглутенови, които са с високо съдържание на скорбяла с висок гликемичен индекс.

Основно това се отнася за много преработени храни. Например, това са киселите млека с плодове – йогурти.

Вместо тях за предпочитане са непреработени храни от животински и растителен произход.

6.Топено сирене

При избор на топено сирене задължително трябва да прочетем какво съдържа на етикета. Повечето видове  всъщност не са направени от сирене, а са млечен продукт или деликатес.

7.Майонеза и кетчуп

Любимите на повечето от нас сосове, сред които майонеза и кетчуп, са всъщност изобилие от оцветители и овкусители, стабилизатори.

Съдържанието на захар в кетчупа достига до 20%, а в майонезата под названието „растително масло”  на опаковката най-често се крие палмово масло.

Ако на етикета пише „зехтин”, то обикновено е минимално количество, а по-голямата част е палмово масло.

С какво да заменим кетчупа и майонезата? С домашно приготвени сосове. Обикновеният кетчуп се прави от домати и от лимонена киселина. За приготвяне на майонеза са необходими яйца, растително масло – зехтин или слънчогледово олио и лимонов сок.

Не трябва да се забравя обаче, че приготвената у дома майонеза е с кратък срок на годност, не повече от 4 дни, докато купената може да не се развали и 20 дни.