Ако човек е в това състояние повече от година, то шансовете да се събуди намаляват значително. 

Заболявания и състояния, които могат да доведат до кома

Какво е това кома и какви са симптомите

Древногръцката дума „кома” се превежда като дълбок сън. Външно това е продължително състояние на безсъзнание, което наистина наподобява сън. Но има и съществени разлики.

Ето и основните симптоми на кома:

  • Затворени очи;
  • Невъзможност за събуждане – човек не реагира, ако бъде побутнат, извикан по име;
  • Зениците не реагират на светлина – това е признак на потискане на рефлексите на ствола на гръбначния мозък;
  • Липса на реакция на болка;
  • Краката са неподвижни, присъстват само рефлекторни движения;
  • Човек диша, но едва забележимо, с продължителни паузи между вдишвания и издишвания;

Кога трябва да се търси спешна помощ

Винаги. Комата е сред изключително опасните за живота състояния, което налага оказване на спешна медицинска помощ.

Какви заболявания и състояния могат да са причина за кома

Основна причина за кома са сериозни увреждания на главния мозък, които критично влияят на неговата работоспособност. На свой ред те могат да бъдат предизвикани от различни причини.

1.Черепно-мозъчни травми

Неудачно падане, например, при каране на ски или колело, удар по главата, ПТП – всяка от тези ситуации може да доведе до кома.

При травма възниква кръвотечение или оток. Допълнителната течност в твърдата черепна кутия увеличава налягането върху ствола на мозъка. Възможно е да пострадат отдели, отговорни за съзнанието.

2.Инсулт

Острото нарушение на мозъчното кръвообращение – инсулт, заедно с черепно-мозъчните травми е причина за повече от 50% от случаите на кома.

Инсултът също може да се предизвика от запушване на артерии или разкъсване на кръвоносен съд, в резултат на което част от мозъка не получава кислород и хранителни вещества, и като следствие започва да загива.

3.Диабет

При диабет се повишава риска от колебания в нивата на кръвната захар. Твърде високите стойности – хипергликемия или обратното – ниски – хипогликемия, нивото на глюкоза може да доведе до т.нар. диабетна кома.

4.Остър недостиг на кислород

Този фактор също предизвиква оток на мозъка, а също и загиване впоследствие на негови клетки. Затова в кома е възможно да се изпадне след продължително стоене под вода, дори и давещият се е изваден от водата и му е била направена сърдечно-белодробна реанимация, или след сърдечен пристъп, дори и пулсът и кръвоснабдяването да са били възстановени.

5.Инфекции

Инфекции като енцефалит и менингит могат да предизвикат оток на главния и на гръбначния мозък, или на околните тъкани. В тежки случаи това може да доведе до кома.

6.Отравяния

Ако организмът не успее да се прочисти от попадналите в него токсини, това води до отравяне на мозъка и гибел на неврони, последствие от което може да е кома.

Такива токсини е възможно да са въглероден диоксид или олово, попаднали в тялото отвън, а също и алкохол и наркотици, които се употребяват в голямо количество.

До отравяне на мозъка водят и някои заболявания. Например, при заболявания на черния дроб в тялото може да се натрупа токсичен амоняк, при бъбречна недостатъчност урея.

7.Гърч

Припадък, вследствие на гърч, рядко става причина за кома. Но при честа загуба на съзнание, т.нар. епилептичен статус, може да доведе до критични увреждания на мозъка и до кома.

8.Тумори

Става въпрос за образувания, които се развиват в мозъка, или в неговия ствол.

Колко дълго може да продължи състоянието на кома

Това зависи от това колко тежки са уврежданията на мозъка. Някои случаи на кома са обратими. Например, диабетната кома може да бъде преустановена, достатъчно е по-бързо да се нормализират нивата на кръвната захар.

Комата рядко продължава повече от няколко седмици. Хората, които са в без съзнание по-продължителен период, най-често преминават към постоянно вегетативно състояние.

Това означава, че организмът е жив и е в сравнително добро състояние, не може да става дума за летален изход. Но няма висша психическа дейност – човек продължава да е в безсъзнание.