В сравнение с другите инфекции, менингитът не е толкова разпространен, но това заболяване е необичайно коварно. Покосява предимно млади хора, а най-застрашени са децата до 5-годишна възраст.

Менингитът е възпаление на мозъка, което може да се причини както вируси, така и бактерии, казва д-р Марина Иванова, ръководител на отдела по невроинфекции и органична патология на нервната система в Научно-изследователския институт за детски инфекции в Санкт Петербург.

Когато е причинен от вирус, менингитът протича по-благоприятно и рядко дава усложнения. Гнойният менингит с бактериален произход протича по-тежко.

Бактериите, причиняващи менингит, часто се намират в носоглътката на здрави хора. Човек може да се чувства нормално и без да подозира, да заразява хората около себе си.

Носителят на бактерията също може да се разболее под влиянието на редица неблагоприятни фактори като стрес, простуда, преумора, рязка промяна в климата или друга инфекция.

В рисковата група са хора, които живеят в големите градове, които контактуват с голямо количество хора. Често пъти се разболяват новобранци в армията, както и студенти първокурсници. Гнойният менингит, причинен от бактерия, се развива много бързо, буквално за няколко часа.

Често пъти и лекарите не могат да помогнат на болния. Затова е важно да се познават симптомите на менингита.

При деца от 2 до 5-годишна възраст, се наблюдава висока температура, детето става вяло, сънливо, оплаква се от болка в главата, във врата, дразни се от силен шум. При деца на 1 годинка тези симптоми може и да не се наблюдават, а вместо тях детето да има стомашни колики. Те често пъти се приписват на изникващите зъби.

Дори за специалистите е трудно да поставят диагноза. Характерна и промяната в плача – той става неемоционален, монотонен. Ако обикновено детето се успокоява, когато се постави на гърдите на майката, при менингит е точно обратното – то не позволява да бъде докосвано.

При поява на тези симптоми е необходимо веднага да се потърси лекарска помощ. Всяко забавяне може да е фатално. Възпалението засяга не само мозъчната обвивка, но и самия мозък – в тези случаи болестта прераства в менингоенцефалит, който протича тежко, води до инвалидност, дори и смърт.

Прогнозата за болните от менингит е различна – зависи от формата, от имунитета, от това колко бързо е получена медицинска помощ. В 50% от случаите настъпва пълно възстановяване. При децата, които имат неврологична патология или фамилна обремененост, могат да се появят усложнения, които да доведат до парализа, до развитие на епилепсия, дори и смърт при по-малките деца. Менингитът може да доведе до нарушения в интелекта, паметта, вниманието, до загуба на слуха.

Не са редки случаите, когато дете е преболедувало менингит и се развива нормално, но в училищните години се появяват проблеми с обучението, социалната адаптация, хиперактивност и невъзможност за съсредоточаване.

Лечението винаги е комплексно. Когато е причинен от вирус, менингитът се лекува с противовирусни препарати. Гнойният менингит се цери с антибиотици, подобно на всяка една бактериална инфекция.

За да се облекчат страданията на мозъка, паралелно се назначават и препарати за поддържане на мозъчната функция, които подобряват кръвообращението и подхранват мозъчните клетки. Тези лекарства се приемат известно време и след пълното излекуване на пациента.

Тъй като биохимията в мозъка се възстановява в рамките на 6-18 месеца след възстановяването, всички, прекарали менингит, се водят на учет при невролог в продължение на две години, като минават редовно медицински прегледи. При децата, прекарали инфекцията, се ограничава физическото натоварване, бурните емоции, силните психологически преживявания.

Няма профилактични методи за предотвратяване на менингита. Единствената защита от страшното заболяване с доказана ефективност е навременната ваксинация. Съществуват ваксини против менингококи, хемофилна инфекция и пневмококи – те предотвратяват всички основни видове бактериални менингити.