Понякога сексуалната дисфункция може да бъде резултат от начина, по който дамите възприемат формата на собствените си гениталии. Много от тях се притесняват поради вида на срамните устни и това е причина да потърсят помощ от специалист по хирургия.

Според анализ на 10 уеб сайта на практикуващи лекари, които предлагат процедури, променящи външния вид на интимните части се оказва, че по въпроса няма достатъчно данни. Информацията за процедурите не описва дали имат краткосрочни, или дългосрочни рискове за здравето. Не става ясно дали има експерт, който да определи основателни ли са причините за хирургическа намеса и дали пациентите ще подобрят психологическото, или сексуалното си здраве.

Какво понижава желанието за секс?

Детайлно проучване, публикувано в списание за сексуална медицина през юли 2012 г. показва, че и двата пола могат да ограничат интимните си желания, поради две причини. Изследователите посочват, че хората, които непрекъснато насърчават половинката си към осъществяване на сексуален акт или придават прекалено голямо значение на секса в една връзка могат да допринесат за свръхчувствително поведение и отхвърляне от страна на партньора. Противоположната крайност на това състояние също може да бъде причина за подтискане на сексуалното желание, възбуда или удоволствие от оргазъм.

Свръхчувствителността е придружена от симптоми на тревожност, водещи до изтощение. Това състояние може да бъде причина за натрапчиви модели на поведение или трудности по време на социално взаимодействие или осъществяване на взаимоотношенията при една двойка.

Какво може да предизвика отвращение от сексуален акт?

Според изследванията телесните течности, които се разменят по време на сексуалния контакт са напълно достатъчни за максимално удоволствие на партньорите. Според подробни изследвания, проведени през септември 2012 г., се установява, че сексуалната възбуда пречи на мозъка да се съсредоточи върху нещата, които биха довели до отвращение извън тези взаимоотношения.

В проучване, в което са участвали хетеросексуални двойки, изследователите констатират, че жените не обръщат внимание на неща, които иначе биха приели за отвратителни като вида на използван презерватив например. Резултатите могат да хвърлят светлина върху проблемите с възбудата и сексуалните нарушения, както причините за болезнено усещане по време на полов акт. Според учените голяма част от болезнените усещания в областта на интимните женски зони се дължат на липсата на течност, която играе роля на естествен лубрикант. Изследователите смятат, че липсата на възбуда поради отвращение е причината за невъзможността на дамите да произвеждат телесни течности.

Кога започва да се оформя сексуалното възприятие при децата?

Въпреки че може да ни прозвучи абсурдно сексуалните възприятия при момичетата започват да се оформят около 6-годишна възраст, според проучване, описано през юли 2012 г. в списание „Ролите на пола“.

По време на изследването са използвани хартиени кукли. Целта е да се определи нивото на сексуалните възприятия при момичета на възраст между 6 и 9 години. Според изследването момичетата са избирали най-често куклата, която има най-атрактивен или „секси“ вид. Изследването показва, че 68% от момичетата искат да изглеждат като куклата, когато пораснат. Около 72% от тях смятат, че по-секси куклите са по-популярни от останалите.

Пари и секс

Изследване, доказва предположенията, че по-заможните хора водят по-добър сексуален живот в сравнение с останалите, които разполагат с по-ниски доходи.

Според изследване, публикувано в „Annals of Epidemiology“ през октомври 2013 г., в което участват хиляда испански граждани се установява, че като цяло сексуалното удовлетворение на хората е значително високо. Около 90 на сто от мъжете и жените твърдят, че са доволни от сексуалния си живот. Но мъжете и жените (особено жените) са по-малко удовлетворени от ниския си социално-икономически статус. Според учените причината за по-ниско удовлетворение при по-бедните хора се влияе от финансови проблеми или сексуално насилие в миналото.