На въпроса, грижим ли се за себе си, повечето от нас ще отговорят – Разбира се. А ако ни питат как именно, по-скоро ще се замислим.

Не бъркайте грижата за себе си с егоизъм. Проблемът е в това, че мислим само за своите потребности, но докато само се грижим за себе си, можем да отдаваме внимание и енергия на близките.

Какво е това грижа за себе си?

Може да се смята всяка дейност, с помощта на която осъзнато влагаме енергия, време, пари в своето психическо, емоционално и физическо здраве.

В теорията всичко е просто, но на практика ние изпускаме много. Правилната грижа за себе си е изключителна важна за поддържане на добро настроение и за понижаване на тревожността.

Също е важна, за да можем правилно да изграждаме отношенията със самите себе си и с другите.

Какво не трябва да се смята за грижа за себе си?

Възможно е още по-важно да разбираме какво не е грижа за себе си. Ако ни се налага да принуждаваме себе си да се занимаваме с нещо и не получаваме радост от това, тази дейност вече не може да се счита грижа за себе си.

Според клиничният психолог Агнес Вайман, грижата за себе си е това, което ни дава отново сили, не трябва да изпива енергията.

Грижата за себе си – ключ към баланс в живота

С какво да започнем? Ето 3 златни правила:

• Стартирайте с най-простото – сън, отдих, приятно хоби, ходене на лекар. С времето ще намерите подходящият за вас ритъм и ще разберете в каква форма грижата за себе си ви подхожда лично.
• Грижата за себе си – това е само, което планираме специално, а не това, което се случва само по себе си. Това е винаги нашият осъзнат избор. Ако планирате нещо, добавете това себе си в разписанието, разкажете за това на другите, за да закрепите намерението си. Активно търсете възможност да вложите енергията в себе си.
• Често психолозите подчертават колко е важно човек да е осъзнат. С други думи, ако не разглеждаме дадено нещо като грижа за себе си, то и съответен ефект няма как да се получи. Трябва да осъзнаваме това, което правим, как се чувстваме при това и какъв резултат в крайна сметка ще получим.

Само като се погрижим за себе си, можем да отделяме внимание и енергия на близките.

Какво можем да направим за себе си?

• Запишете всичко, което не ви харесва, какво не желаете да правите. Например – да не проверявате електронната поща късно вечер и през нощта, да не ходите на мероприятия и купони, които не ви харесват, да не отговаряте на обаждания по време на обяд и вечеря.
• Придържайте се към здравословно и балансирано хранене;
• Не отлагайте необходимите профилактични изследвания и прегледи при лекар;
• Правете упражнения за отпускане и/или се заемете с медитация. С това можете да се занимавате по всяко време на деня;
• Всеки ден правете поне веднъж нещо, за да се отпуснете, било то малка разходка или 30 минути отдих на тишина.
• Всеки ден правете нещо приятно за самите вас – отидете на кино, пригответе си любимото ястие, организирайте си среща с приятели;
• Търсете възможности да се посмеете…