Ниското ниво на тромбоцити, известно още като тромбоцитопения, се диагностицира, когато броят на тромбоцитите в кръвта падне под нормалните граници.

Тромбоцитите са малки кръвни клетки, които играят ключова роля в кръвосъсирването и заздравяването на рани.

Нормалният диапазон за тромбоцитите обикновено е между 150 000 и 450 000 тромбоцита на микролитър кръв. Когато броят им падне под 150 000, се говори за тромбоцитопения.

Симптоми на ниски тромбоцити

Симптомите на тромбоцитопения могат да варират от леки до тежки, в зависимост от степента на намаляване на тромбоцитите. Един от най-характерните симптоми е това, че засегнатите хора получава синини много лесно. Това може да се случи дори и при леки удари или натиск.

Освен това, при тях се наблюдават и чести и продължителни кръвотечения. Това може да включва протичане на кръв от носа (най-често) или кървене от венците. Освен това се забелязва, че при порязване кръвта не спира лесно.

Петехиите могат да са друг симптом на занижените тромбоцити. Това са малки червени или лилави точки по кожата, които са резултат от кръвоизливи под кожата. Въпреки това, човек не бива да бърза да си поставя сам диагноза, защото петехиите могат да са и съвършено безвреден признак на нормални процеси на стареене.

От друга страна, появата на кръв в урината или изпражненията е много по-показателна. Това може да е признак за вътрешно кървене, причинено от занижени тромбоцити.

Има и по-абстрактни симптоми на ниските тромбоцити, като например умората, както и обилното менструално кървене. Последното може да бъде доста по-обилно и продължителна от обичайното при жени с ниски нива на тромбоцитите.

Причини за ниски тромбоцити

Причини, които могат да доведат до ниски тромбоцити, могат да са безкрайно различни.

При някои медицински състояния, като например левкемия и други ракови заболявания, костният мозък може да бъде повлиян от злокачествени клетки, което да доведе до намаляване на производството на тромбоцити.

Понижаване на тромбоцитите може да се случи и при някои видове анемия.

Друг виновник зад ниските тромбоцити могат да са вирусните инфекции. Последните могат да варират от най-банални вируси до по-сериозни, като например хепатит В, хепатит С, ХИВ или рубеола.

Тромбоцитите често се понижават и при някои автоимунни заболявания, като например при системен лупус еритематозус, при който имунната система може да атакува тромбоцитите.

Намалени тромбоцити поради прием на лекарства и при лечение на различни заболявания

Химиотерапията, използвана за лечение на рак, може да увреди костния мозък и да намали производството на тромбоцити. Обикновено, това въздействие има временен ефект и след края на лечението тромбоцитите постепенно се връщат към нормалните си нива.

Антибиотичното лечение и приемането на други лекарства също може да повлияе на броя на тромбоцитите като страничен ефект.

Прекомерната употреба на алкохол, недостигът на витамин B12 и недостатъчният прием на фолиева киселина също могат да повлияе на производството на кръвни клетки.

Рискове, свързани с ниските тромбоцити

Ниските тромбоцити могат да доведат до сериозни усложнения, ако не бъдат лекувани своевременно. Така например, намалената способност за съсирване на кръвта може да доведе до опасни вътрешни кръвоизливи, особено в мозъка и храносмилателната система.

Това може да доведе до значителна загуба на кръв и дори до състояния като анемия. Да не споменаваме, че при тежка тромбоцитопения, имунната система може да се окаже силно компрометирана, увеличавайки риска от инфекции.

Лечение на ниски тромбоцити

Лечението на тромбоцитопения зависи от причината и тежестта на състоянието. Медикаментозното лечение обикновено включва кортикостероиди имуноглобулини

При тежка тромбоцитопения може да се наложи преливане на тромбоцити, за да се повиши броят им и да се предотвратят кръвоизливи.

Важно е да се извърши лечение на основното заболяване, ако тромбоцитопенията е причинена от друго медицинско състояние.

Ако тромбоцитопенията е страничен ефект от лекарство, лекарят може да препоръча спиране или смяна на медикамента.

В много редки случаи може да се наложи отстраняването на далака (спленектомия), ако се окаже, че далакът унищожава тромбоцитите.