Хранителния режим Пеган представлява смесица от популярните вегански плановете на хранене и Палео диетата.

Според спортния диетолог Пам Бейд: „Ако следвате правилно диетата „Пеган“ ще отслабнете, докато се храните здравословно, понеже се изключва консумацията на захар и преработени храни.“

Всъщност хранителният план Пеган е по-икономична версия на Палео диетата и се набляга върху консумацията на зеленчуци. Подобно на Палео и вегетарианските диети този хранителен режим е акцентиран върху пресните и устойчиви храни като зеленчуци и здравословни мазнини. Според Бриджит Зейтлин, известен диетолог: „Предимството на диетата е, че в нея се включват здравословни животински продукти или месо.“

Хранителния план Пеган съдържа храни, които имат гликемичен индекс около 55 и 69, отговорни за предотвратяване на повишената кръвна захар.

Полезните растителни продукти, които са богати на хранителни вещества са: плодове и зеленчуци като ябълки, грейпфрут и праскови. За да балансирате правилно гликемичния индекс на храните, които консумирате трябва да измерите нивата на гликемичния индекс, така че да варират между 55 до 69. За повече информация може да вземете данни от списъка на Медицинското училище в Харвард, в който храните са класифицирани според нивата на гликемичен индекс.

Протеини

В приблизително 25 процента от диетата Пеган се съдържат постни животински протеини като пиле, яйца, риба и говеждо месо. По този начин се акцентира върху Палео диетата и значението за произхода на протеини, който не трябва да се дължи на храни, които съдържат антибиотици.

Мазнини и зърнени храни

„Здравословните за сърцето мазнини като авокадо, зехтин и ядки са предпочитани в диетата Пеган. Набляга се на пълнозърнести храни като овес, киноа, амарант, просо и див ориз.

Млечни храни, соя и бобови растения

„В диетата Пеган се изключва консумацията на кисело мляко, мюсли, олющени соеви ядки или фъстъци. Тези храни са извън хранителния режим и причиняват газове, подуване на корема, а понякога и запек“, казва д-р Бриджит Зейтлин.

Глутен

Единствените зърна, които трябва да се избягват по-време на диетата са тези, които съдържат глутен. Това включва всички пшенични сортове, включително лимец, грис, ечемик и ръж.

Някои зеленчуци

За съжаление цвеклото, тиквите, сладките, обикновените картофи и пащърнака имат прекалено висок гликемичен индекс за тази диета.

Благодарение на влакната в повечето зеленчуци и пресищането на мазнини, може да се почувствате сити за по-дълго време, което ще ви помогне да отслабнете. Когато спазвате диетата апетитът ви за сладки лакомства, които повишават нивата на кръвната захар ще се понижи. Предимството на диетата, е че може да консумирате зеленчуците без ограничение, а богатото им съдържание на фибри ще ви помогне за притъпяването на пристъпите на глад.

Очевидно е, че диета, която е богата на зеленчуци може да се отрази страхотно на талията, въпреки че много вегани попадат в капана на непреодолимото желание да консумират повече въглехидрати.

Според Бриджит Зейтлин: „Въглехидратният глад често е резултат нуждата на тялото да обработи глюкозата, която идва с кръвната захар, след консумация на храни като бисквити и сладкиши“. Въпреки това, допълнителните протеини помагат, като дават на тялото необходимата енергия.

Увеличаването на протеини и фибри за сметка на захарта и преработените храни подобряват начина на живот и са причина за загуба на килограми и отлично здраве.