Всъщност плодовете са едни от най-добрите източници на хранителни вещества, необходими за правилното функциониране на тялото, но някои от тях съдържат високо количество захари или по-конкретно фруктоза и сорбитол (захарен алкохол).

Тези хранителни вещества могат да предизвикат газове и подуване на стомаха. Плодовете са богати и на влакна, които имат много полезни свойства и помагат да запазите корема си плосък за по-дълъг времеви период.

Въпреки че плодовете имат свойството да причиняват подуване на корема, не е необходимо да ги изключвате напълно от диетата си, а само да вземете мерки, чрез които ще избегнете неприятното усещане. Ако се чудите кои плодове предизвикват подуване и търсите решение, което да ви помогне да отстраните нежелания ефект ще откриете резултатите по-долу.

Ябълки

Ябълките са богати на огромно количество антиоксиданти. В действителност, зелените ябълки съдържат най-голямо количество и лесно могат да се превърнат в любимо лакомство благодарение на изключителния си вкус. Ябълките съдържат фруктоза или така наречената „плодова захар“, която се храносмила по-трудно от някои хора. Когато консумирате по-малки количества от тези плодове ще намалите приема на фруктоза и ще осигурите на тялото си необходимото време да обработка на храната.

Круши

Крушите се препоръчват при здравословно хранене, понеже съдържат пектин – вид разтворими фибри, които помагат за понижаване на холестерола и пречат на задържането на излишните мазнини. За съжаление, крушите също съдържат малко количество сорбитол, наричан „захарен алкохол“, който се получава по естествен начин и често се добавя в състава на дъвките. И докато малко количество от този вид захар може да бъде полезен за поддържане на храносмилателната система, някои хора могат да изпитат сериозно подуване на корема, дори да са консумирали съвсем малко от него.

Според проучванията сорбитолът се абсорбира по-бавно в тънките черва в сравнение с другите разновидности на захарта. Той може да премине в дебелото черво, където ферментира и става причина за подуване на корема, газове или спазми.

За съжаление няма начин, чрез който да понижите негативните последици от захарния алкохол. Единственият начин е да избягвате употребата му.

Череши, грозде, манго и ананас

Кой не обича тайно да плюе костилките от черешите? Но в допълнение към този забавен фактор и приятен вкус, както се досещате има и един неприятен ефект дължащ се на високото съдържание на захар. Понякога, някои захари не се абсорбират напълно в тънките черва и това води до подуване на стомаха. Най-добрият начин да облекчите състоянието си е като дъвчете плодовете колкото се може по-старателно. Консумацията на една чаша дневно е напълно достатъчна, за да се ограничите до здравословното количество на въглехидрати и захари.

Сушени кайсии, стафиди и сини сливи

Това е малко известен факт, но сушени плодове могат да накарат да посещавате по-често тоалетната и да се чувствате подути. Причината за това е съдържанието на концентрирани фибри и захар. При тези плодове захарта има свойството да ферментира, понеже не може да се усвои и това стимулира производството на газове.

Когато решите да консумирате тези сладки плодове не забравяйте да приемате колкото е възможно повече вода. Ако установите, че след консумацията на тези плодове изпитвате непрекъснато чувство, че сте пълни с горещ въздух, може да се консултирате с медицинско лице, което да ви предпише пробиотични добавки, които ще подобрят качеството на бактериите в червата.