Тъй като нашите предчувствия в повечето случаи са резултат от осмисляне на получения опит, то най-добрата тренировка на интуицията е самия живот – смятат психолози.

Интуицията съществува! Учените дори са открили мястото, където тя е разположена.

Това е една малка част от фронталните лобове на мозъка, точно над очните кухини. Експериментите показват, че хората, увредили това си място, са лишени от емоции, а заедно с това и способностите си да правят избор. Установило се, че най-правилните решения ние приемаме, когато слушаме своите чувства, а не разума си.

Изследователи от Калифорнийския университет провели експеримент – на участниците показвали 2-секундни видеоклипове, на които едни хора говорили истината, а други лъгали. Задачата била – установяване на броя на излъгалите.

Участниците трябвало да отговорят, без да се замислят. И въпреки липсата на време, те се справили изключително лесно – всички излъгали били идентифицирани безпогрешно – въпреки че детекторите на лъжата в редица случаи, образно казано, правят засечка.

Защо хората установяват лъжата по-добре от техниката?

Опитът на мозъка

Отговорът на този въпрос дало забавеното възпроизвеждане на видеоклиповете.

На всеки 2 кадри – с продължителност 1/25 секунда, било очевидно как лицето на човека, готвещ се да изрече лъжа, правело гримаса на страдание – учените твърдят, че лъжата е силен стрес за организма, а след това тя /гримасата/ се сменяла с усмивка. Тази мимика „улавяли“ участниците в експеримента.

Когато условията били променени – участниците можели да гледат видеоклиповете 5 минути и да размишляват над отговорите, броят на правилните отговори рязко намалял – с до 40%. Гласът на разума потискал чувствата и резултати бил неправилен отговор.

„Всъщност интуицията, разбира се, съществува, но на нас само ни се струва, че избираме със сърцето, - пояснява Джон Лерер, американски невробиолог, автор на книгата „Как взимаме решения“. – Нашите предпочитания са резултат от сложна обработка на данни, получени благодарение на житейския опит. Мозъкът анализира изходните данни самостоятелно, давайки правилния отговор във вид на чувства и усещания. И на нас ни остава само да се вслушаме в тях.“

Усещането за дискомфорт, тревога, страх след прието решение – са явни признаци за това, че не всичко върви, както трябва.

В основата на това има и биологични процеси. Когато нещата вървят в правилната посока – в мозъка се освобождава допамин – молекули на удоволствието.

Ако се случат неприятности – нивата на допамина рязко се понижават, а адреналинът в същия момент започва да се покачва – пулсът се ускорява, отделянето на пот се увеличава.

Мозъкът бързо запомня, от какво ние бихме били щастливи и какво ни доставя огорчение и при труден избор ни подсказва какво би ни дало голямо удовлетворение.

Лъжливият път

Има ситуации, в които интуицията да не се следва безропотно. Това са въпросите, в които тя е, образно казано, тренирана до съвършенство – в професионалната сфера, в личните взаимоотношения, в областта на избора на стоки и услуги.

Но има и моменти, в които не следва да се уповавате на нея, твърдят професионалистите.

Това са ситуации, в които вие попадате за първи път и поради това не разполагате с необходимия опит /на интуицията ѝ е необходимо време да открие нужната закономерност/ и в които топката се управлява според конкретния случай – лотария, рулетка, казино.

Странното е, че интуицията, въпреки че е „забъркана с чувствата“, на случайности не вярва и винаги търси правилния път и се основава на логиката.