Белодробната емболия е сериозно медицинско състояние, което включва блокиране на една или повече от артериите, които снабдяват белите дробове с кръв. Артериите могат да бъдат запушени от кръвен съсирек или някакво чуждо тяло. Това е най-честата диагноза, която се поставя на пациенти в болки в гърдите, които също изпитват и недостиг на въздух. Белодробната емболия води до внезапна смърт.

Това състояние се диагностицира много трудно. Поради тази причина, много често се пропуска поставянето на диагноза за състоянието на време.

Причината за белодробната емболия най-често е ембол (свободно цирулираща в кръвоносните съдове частица), която се е откъснала от друго място в тялото. Емболът най-често се отделя от венозните съдове в крайниците. След това започва да „пътува“ през кръвоносната система и достига до белите дробове, където блокира артерията, която ги снабдява с кръв.

Симптоми при белодробна емболия

Знанието за симптомите на белодробната емболия е от съществено значение за ранната диагностика и лечението на това състояние. Следва да разгледаме някои от основните симптоми, които биха могли да се появят при наличие на състоянието белодробна емболия.

Остра болка в гърдите

Пациентите, които страдат от белодробна емболия най-често се оплакват от остра и пронизваща болка в гърдите. Тя може да се усеща дори като стискане, при което е невъзможно пациента да си поеме въздух. Тази болка обикновено се усеща в едната страна на гърдите и може да се влоши при дълбоко дишане или кашлица.

Затруднено дишане

Затрудненото дишане и дори задушаването може да е един от най-отличителните симптоми на белодробната емболия. Възможно е с развитието на състоянието пациентите да изпитват трудности в дишането при физическо натоварване или лежане по гръб.

Забързан пулс

Повишеният пулс е чест симптом при белодробна емболия. Пациентите може да усетят сърдечни удари, които са по-бързи от обичайното.

Кървава кашлица

Някои пациенти могат да имат кървава кашлица, която е издаващ симптом за състоянието белодробна емболия.

Отпадналост и липса на сила

Пациентите, които развиват това състояние, може да изпитват обща слабост, умора или липса на енергия, което може да бъде свързано с намаляването на кръвоснабдяването на органите.

 

Тежкото проявление на описаните симптоми изисква спешна помощ, тъй като може да доведе до шок или загуба на съзнание.

Какви са рисковите фактори за развитието на белодробна емболия

Има някои фактори и навици, които могат значително да повишат риска от развитието на белодробна емболия. Някои от тях могат да бъдат контролирани и преустановени, но други – като например възрастта не могат да бъдат избегнати. Най-често срещаните фактори включват:

Възраст

С увеличаване на възрастта се повишава и риска от развитие на състоянието. Най-уязвими са хора над 60 годишна възраст.

Семейна история

Ако в семейството си имате роднина от първа линия, които са имали проблеми със съсирването на кръвта, то може да сте изложени на по-висок риск от развитие на белодробна емболия. Възможно е също да наследите определени генетични фактори, които да повишат риска към образуване на кръвни съсиреци.

Обездвижване

Липсата на движение или залежаването в следствие на тежко заболяване, бременност или поради друга причина повишава риска от кръвни съсиреци.

Тютюнопушене

Проучвания доказват, че пушенето може да стимулира образуването на тромби в кръвоносните съдове, което води до белодробна емболия.

Бременност

По време на бременност жените са застрашени от лесно образуване на кръвни съсиреци. Риск също има и след раждане.

Белодробна емболия – има ли лечение

Лечението на състоянието зависи от тежестта на протичането. От значение е и общото благосъстояние на пациента. Лечението се прилага с няколко цели: да се спре нарастването на кръвния съсирек, да се преустанови риска от развитието на нови съсиреци и да се намали възможността от поява на усложнения.

Извършването на редовни профилактични прегледи на цялостното здравословно състояние може да помогнат за определяне на рисковете за образуване на кръвен съсирек. При хората над 60 годишна възраст е препоръчително тези прегледи да се извършват поне веднъж годишно.

Поддържането на редовна физическа активност, здравословно тегло, отказване на цигарите и избягване на дълги престои на обездвижване значително ще подобрят превенцията срещу развитието на белодробна емболия.