Пурпурата е заболяване, което е характерно предимно за децата и се среща при едва 15-20 на 100 000 годишно. Среща се предимно при момчетата.

В днешната статия, ще ви запознаем с тази интересна диагноза, чиято клинична изява плаши родителите.

Какво е пурпура на Шонлайн-Хено

Пурпура ня Шонлайн-Хено или известна още, като алергична пурпура представлява, по своята същност, васкулит (възпаление на кръвоносните съдове). Засяга предимно малките кръвоносни съдове в кожата и, не рядко, в бъбреците.

Заболяването се определя още като придобита вазопатия. Вазопатиите са хеморагични диатези (състояния на повишена склонност към къвоизливи), които могат да бъдат вродени или придобити и, при които се установява нарушен пермеабилитет и нарушена структура на съдовата стена.

Как възниква заболяването

Алергичната пурпура представлява хиперсензитивна реакция на имунната система към определен антиген. Образуват се антисъдови антитела от клас IgА, които се насочват към клетките на вътрешната повърхност на кръвоносните съдове, под влияние на определени фактори.

Структурата на съдовата стена се нарушава поради отлагането на имунни комплекси, като се повишава пропускливостта на съда.

Болестта се предшества от инфекции на горните дихателни пътища, причинени от стафилококи, стрептококи и някои съставки на лекарствата. Симптомите на заболяването се наблюдават, предимно, по долните крайници.

Клинична картина на болестта

Както вече споменахме, заболяването се среща по-често при децата, но не е изключено да засегне и възрастни хора. Болестта на Шонлайн-Хено има няколко различни форми:

  • Кожна форма –Проявява се най-често. Изразява се с дребни, хеморагични петна, изпъкващи над кожата. Може да има и сърбеж, отначалото.

В последствие, в центъра на петната се образува некротичен участък. Засягат се долните крайници, седалището, предмишниците.

  • Ревматична форма – Налице са кожни обриви, придружени от възпалителни процеси в ставите и повишена температура. Засягат се ставите на коленете, глезените, лактите и раменете.

Кожата над ставите е зачервена и подута, а движенията в засегнатите стави са ограничени. Проблемите със ставите са преходни.

  • Бъбречна форма - Установява се хематурия (кръв в урината) и протеинурия (наличие на белтъци в урината).
  • Фулминантна форма – Характеризира се с обилни кръвоизливи, коремна болка и кръвоизливи в гастроинтестиналния тракт, срещащи се по-често при децата. При възрастните се засягат, предимно, бъбреците.
  • Коремна форма – Кръвоизливите се срещат в чревната стена. Наблюдават се кръв в изпражненията, като при по-тежките състояния е възможно да възникнат кървави диарии. Коремната форма е характерна за децата.

Има ли лечение

Обикновено, пристъпите на болестта отминават за няколко седмици до месец. За лечение се прилагат общи и локални кортикостероидни препарати.