Папиломите и брадавиците са неприятни кожни заболявания със специфичен външен вид и прояви. Те се причиняват от човешки папиломавирус и въпреки, че често са безвредни, са проблем за самочувствието на много хора, заради неприятния им вид.

Въпреки че имат сходства в начина, по който изглеждат, папиломите и брадавиците се различават едно от друго. В тази статия ще ви обясним как да ги различавате, какви са особеностите и видовете на всяко от тях и как да се лекувате вкъщи, ако страдате от тези неприятни състояния. За премахването им съществуват и медицински методи, но ако не искате да се подлагате на тези интервенции, има и много домашни начини, които често се оказват ефективни и може да изпробвате.

Същност и разлики между папиломи и брадавици  

Папиломите и брадавиците са прояви на човешки папиломен вирус, с който голяма част от хората се сблъскват през живота си. Въпреки, че имат много сходства помежду си, има основни критерии, по които се различават. Папиломите са доброкачествени образувания по кожата и лигавиците на човека. Повечето от тях са безопасни, но някои видове могат да доведат до рак.

Най-често срещани папиломи и брадавици са следните видове: обикновени вирусни брадавици, плоски или нишковидни папиломи, кондиломи и брадавици по ходилата и дланите. Всички те са различни по размер и форма и предизвикват различни симптоми.

Обикновените вирусни брадавици са плътни, кръгли образования с грапава повърхност, като могат да са с различна форма и пигментация. Те се появяват по пръстите на ръцете, лактите, китките и коленете.

Плоските или нишковидните папиломи са много малки образувания с плоска или нишковидна форма. Обикновено са много на брой и могат да се появят по лицето, шията, гърдите и мишниците.

Кондиломите пък са единични или многобройни брадавици по лигавицата на половите органи ли устата. Те се причиняват от рискови щамове на човешкия папилома вирус и носят опасност от развитие на рак на шийката на матката. Този вид брадавици трябва да се лекуват, защото оставени без лечение могат да нараснат много.

Брадавици по ходилата и дланите, наричани са още кокоши тръни. Те могат да предизвикат болка, подутини и да се усещат неприятни и грапави.

Освен разликата в местоположението на което се появяват папиломите и брадавиците, разлика има и в наличието или отсъствието на основа. При папиломите присъства основа и се наблюдава леко стесняване в мястото, прилежащо към повърхността на кожата. Брадавиците пък нямат основа.

Друга разлика е, че брадавиците имат добре изразени ръбове и някои от тях имат грапава повърхност, докато папиломите са по-заоблени.

За да се постави диагноза за образуванията по кожата се използват  PCR или биопсия. PCR е метод за определяне на  ДНК-то на човешкия папиломен вирус и неговия тип, за да се определи вида образувание. Биопсията е проба от тъканта, която се изследва под микроскоп от специалист.

Как може да се заразите

Папиломите се появяват обикновено на места, които често се нараняват, като дори една малка драскотина може да е причина за развитието им. Появяват се след заразяване с HPV (човешки папилома вирус), а заразяването с него става при допир със заразена кожа, при сексуален контакт, използване на чужди вещи за лична хигиена. А също така може да се заразите и по обществени места – басейни, плажове. Вирусът се предава от човек на човек и всеки може да бъде преносител.

Човешкият папилома вирус може да остане латентен дълго време, без да се появяват папиломи,. Съответните папиломи могат да се появят, когато се активират от хормонални проблеми или стрес.

Брадавиците се предават от директен контакт между хората или с ползване на общи предмети. Те също се появяват, когато по кожата или лигавиците има наранявания. След като вирусът проникне в организма, има инкубационен период от няколко месеца до появата а брадавица. Гениталните брадавици са изключително заразни и се предават при незащитен сексуален контакт (вагинален, орален или анален секс).

За да се предпазите от човешкия папилома вирус е нужно да спазвате добра лична хигиена, да не използвате чужди хигиенни вещи и да се пазите от незащитени сексуални контакти, като използвате презерватив. За предпазването от вируса  съществува и ваксина, която се препоръчва да се слага на момичета между 9 и 13 годишна възраст за превенция и предпазване от развитие на рак.

Как да се отървете от папиломите и брадавиците с домашни методи

За да се отървете от папиломите и брадавици в домашни условия има няколко лесни и достъпни метода, които да изпробвате.

За лечение на брадавици често се ползва салицилова киселина. Продуктите, които я съдържат могат да бъдат намерите на пазара без рецепта и са достъпни по всички аптеки. Салициловата киселина действа разтваряйки слоевете на брадавиците постепенно. За да имате видим резултат трябва да нанасяте от разтвора или гела на засегната област редовно, като обикновено са необходими няколко седмици, за да забележите разлика.

Ябълковият оцет е един от другите познати методи за премахване на брадавици. Вероятно го имате в кухнята, но освен за готвене, той може да ви помогне и за външния вид, заради киселинните си свойства. Нанася се с памучен тампон напоен с оцет върху засегнатата област. Хубаво е да го оставите да стои така през нощта, като го залепите с тиксо. Правете процедурата ежедневно докато брадавицата не падне.

Друг метод, който да изпробвате у дома е маслото от чаено дърво. То се използва при много козметични проблеми, заради своите антивирусни свойства. Действа ефективно на папиломи и брадавици, като е нужно да смесите няколко капки от него с друго масло – кокосово или зехтин. Нанесете сместа върху засегнатата зона с памучен тампон и отново оставете да стои цяла нощ, като покриете с тиксо. Хубаво е да повторите по някое време от деня, за да има по-добър резултат. Сметта нанасяйте ежедневно докато проблемът не изчезне.

Въпреки че тези домашни средства за лечение могат да бъдат ефективни в някои от случаите, в други - резултатите от тях са индивидуални според съответния случай. Ако състоянието ви се влоши се консултирайте с лекар. А ако методите не помагат и искате да се отървете от папиломите и брадавиците бързо и сигурно, можете да се подложите на определени медицински интервенции. Такива интервенции можете да разгледате на сайта AestheDerm.eu, където специалистите ще ви консултират и ще ви насочат към подходящо лечение спрямо индивидуалните ви особености.

 

 

<h1>Какво представляват папиломите и брадавиците и как да ги премахнете вкъщи &nbsp;</h1>

<p>Папиломите и брадавиците са неприятни кожни заболявания със специфичен външен вид и прояви. Те се причиняват от човешки папиломавирус и въпреки, че често са безвредни, са проблем за самочувствието на много хора, заради неприятния им вид.</p>

<p>Въпреки че имат сходства в начина, по който изглеждат, папиломите и брадавиците се различават едно от друго. В тази статия ще ви обясним как да ги различавате, какви са особеностите и видовете на всяко от тях и как да се лекувате вкъщи, ако страдате от тези неприятни състояния. За премахването им съществуват и медицински методи, но ако не искате да се подлагате на тези интервенции, има и много домашни начини, които често се оказват ефективни и може да изпробвате.</p>

<h2>Същност и разлики между папиломи и брадавици &nbsp;</h2>

<p>Папиломите и брадавиците са прояви на човешки папиломен вирус, с който голяма част от хората се сблъскват през живота си. Въпреки, че имат много сходства помежду си, има основни критерии, по които се различават. Папиломите са доброкачествени образувания по кожата и лигавиците на човека. Повечето от тях са безопасни, но някои видове могат да доведат до рак.</p>

<p>Най-често срещани папиломи и брадавици са следните видове: обикновени вирусни брадавици, плоски или нишковидни папиломи, <a title="Кондиломи - най-честите болести по полов път - AestheDerm.eu" href="https://aesthederm.eu/kondilomite-otkrivane-premahvane-lechenie/" target="_blank" rel="noopener">кондиломи</a> и брадавици по ходилата и дланите. Всички те са различни по размер и форма и предизвикват различни симптоми.</p>

<p>Обикновените вирусни брадавици са плътни, кръгли образования с грапава повърхност, като могат да са с различна форма и пигментация. Те се появяват по пръстите на ръцете, лактите, китките и коленете.</p>

<p>Плоските или нишковидните папиломи са много малки образувания с плоска или нишковидна форма. Обикновено са много на брой и могат да се появят по лицето, шията, гърдите и мишниците.</p>

<p>Кондиломите пък са единични или многобройни брадавици по лигавицата на половите органи ли устата. Те се причиняват от рискови щамове на човешкия папилома вирус и носят опасност от развитие на рак на шийката на матката. Този вид брадавици трябва да се лекуват, защото оставени без лечение могат да нараснат много.</p>

<p>Брадавици по ходилата и дланите, наричани са още кокоши тръни. Те могат да предизвикат болка, подутини и да се усещат неприятни и грапави.</p>

<p>Освен разликата в местоположението на което се появяват папиломите и брадавиците, разлика има и в наличието или отсъствието на основа. При папиломите присъства основа и се наблюдава леко стесняване в мястото, прилежащо към повърхността на кожата. Брадавиците пък нямат основа.</p>

<p>Друга разлика е, че брадавиците имат добре изразени ръбове и някои от тях имат грапава повърхност, докато папиломите са по-заоблени.</p>

<p>За да се постави диагноза за <a title="Оперативно премахване на кожни образувания - AestheDerm.eu" href="https://aesthederm.eu/aesthederm_procedure/operativno-premahvane-obrazuvaniya/" target="_blank" rel="noopener">образуванията по кожата</a> се използват &nbsp;PCR или биопсия. PCR е метод за определяне на&nbsp; ДНК-то на човешкия папиломен вирус и неговия тип, за да се определи вида образувание. Биопсията е проба от тъканта, която се изследва под микроскоп от специалист.</p>

<h3>Как може да се заразите</h3>

<p>Папиломите се появяват обикновено на места, които често се нараняват, като дори една малка драскотина може да е причина за развитието им. Появяват се след заразяване с HPV (човешки папилома вирус), а заразяването с него става при допир със заразена кожа, при сексуален контакт, използване на чужди вещи за лична хигиена. А също така може да се заразите и по обществени места &ndash; басейни, плажове. Вирусът се предава от човек на човек и всеки може да бъде преносител.</p>

<p>Човешкият папилома вирус може да остане латентен дълго време, без да се появяват папиломи,. Съответните папиломи могат да се появят, когато се активират от хормонални проблеми или стрес.</p>

<p>Брадавиците се предават от директен контакт между хората или с ползване на общи предмети. Те също се появяват, когато по кожата или лигавиците има наранявания. След като вирусът проникне в организма, има инкубационен период от няколко месеца до появата а брадавица. Гениталните брадавици са изключително заразни и се предават при незащитен сексуален контакт (вагинален, орален или анален секс).</p>

<p>За да се предпазите от човешкия папилома вирус е нужно да спазвате добра лична хигиена, да не използвате чужди хигиенни вещи и да се пазите от незащитени сексуални контакти, като използвате презерватив. За предпазването от вируса&nbsp; съществува и ваксина, която се препоръчва да се слага на момичета между 9 и 13 годишна възраст за превенция и предпазване от развитие на рак.</p>

<h3>Как да се отървете от папиломите и брадавиците с домашни методи</h3>

<p>За да се отървете от папиломите и брадавици в домашни условия има няколко лесни и достъпни метода, които да изпробвате.</p>

<p>За лечение на брадавици често се ползва салицилова киселина. Продуктите, които я съдържат могат да бъдат намерите на пазара без рецепта и са достъпни по всички аптеки. Салициловата киселина действа разтваряйки слоевете на брадавиците постепенно. За да имате видим резултат трябва да нанасяте от разтвора или гела на засегната област редовно, като обикновено са необходими няколко седмици, за да забележите разлика.</p>

<p>Ябълковият оцет е един от другите познати методи за премахване на брадавици. Вероятно го имате в кухнята, но освен за готвене, той може да ви помогне и за външния вид, заради киселинните си свойства. Нанася се с памучен тампон напоен с оцет върху засегнатата област. Хубаво е да го оставите да стои така през нощта, като го залепите с тиксо. Правете процедурата ежедневно докато брадавицата не падне.</p>

<p>Друг метод, който да изпробвате у дома е маслото от чаено дърво. То се използва при много козметични проблеми, заради своите антивирусни свойства. Действа ефективно на папиломи и брадавици, като е нужно да смесите няколко капки от него с друго масло &ndash; кокосово или зехтин. Нанесете сместа върху засегнатата зона с памучен тампон и отново оставете да стои цяла нощ, като покриете с тиксо. Хубаво е да повторите по някое време от деня, за да има по-добър резултат. Сметта нанасяйте ежедневно докато проблемът не изчезне.</p>

<p>Въпреки че тези домашни средства за лечение могат да бъдат ефективни в някои от случаите, в други - резултатите от тях са индивидуални според съответния случай. Ако състоянието ви се влоши се консултирайте с лекар. А ако методите не помагат и искате да се отървете от папиломите и брадавиците бързо и сигурно, можете да се подложите на определени медицински интервенции. Такива интервенции можете да разгледате на сайта <strong>AestheDerm.eu</strong>, където специалистите ще ви консултират и ще ви насочат към подходящо лечение спрямо индивидуалните ви особености.</p>