Кожните обриви причиняват множество неудобства – сърбеж, лющене, нарушават естетичността. Обривът може да бъде симптом на голям брой заболявания, затова е недопустимо самолечението, а човек веднага следва да се обърне към лекар.

Ако кожните обриви са се появили по интимните места, например в срамната област, то те могат да бъдат признак на венерическо заболяване. В такъв случай не следва да отлагате посещението при лекар, тъй като с всеки изминал ден заболяването ще прогресира.

Единственото правилно решение в този случай е посещението при дерматолог, който ще може точно да определи причините за кожните обриви в срамната област и да назначи лечение.

На какви заболявания, предизвикващи кожни обриви по интимната област следва да се обърне особено внимание?

Характерът на обривите може да бъде различен – петна, плаки, папули, струпеи, язви, екскориации – нарушаване на целостта на кожата, везикули или люспи.

А в повечето случаи заболявания са причина за появата на обриви в срамната област, ето кои са те:

• Себореен дерматит

Заболяването е възможно да засегне всеки участък от кожата. При този дерматит в интимните зони се появяват лющещи се жълтеникави петна и плаки, които са подобни на тези, които са характерни за псориазиса.

В останалите части на тялото обривът е във вид на червени петна, които се лющят. Обикновено кожните обриви възникват в зоните на най-висока концентрация на мастните жлези – скалпа, гърдите, бузите и от външната страна на ноздрите.

• Срамни въшки

Обривът се появява по окосмената зона на срамната област, скротума при мъжете, перинеума. Едноименният причинител на паразитната инфекция – срамната въшка предизвиква появата на синкави петна, които не избледняват при натиск.

Те сърбят силно, но ако мястото на ухапването бъде разчесано, ще се появи ексориация, на която след това се образува струпей.

В случай на разпространение на инфекцията възниква пиодермия – гнойни образувания по кожата или в областта на окосмяването.

• Псориазис

Това заболяване засяга кожните повърхности и лигавиците. Както и в предишни свои публикации сме посочвали, то е хронично и се предполага, че е с автоимунен механизъм на развитие.

При псориазис обривът засяга не само кожата на срамната област, но и лигавиците на половите органи. Обривите са във вид на жълтеникави плаки с ясно очертани граници. И винаги се съпровождат с лющене. Ако заболяването се обостри, обривът придобива червен цвят.

Ако заболяването засяга лигавиците на половите органи, то симптомите му ще бъдат слабо изразени. При такива случаи е възможно и да е обърка с баланопостит или вулвит.

• Дерматофития

Микотично заболяване на кожата и се предизвиква от няколко вида гъбички. Когато засегне срамната област обикновено протича в една от 2-те форми – повърхностна и инфилтративна, тоест прониква в дълбоките слоеве на кожата.

При повърхностната дерматофития по кожата се появяват закръглени розови лезии с ярки очертания. Гъбичките предизвикват силно лющене на кожата около лезиите.

Инфилтративната форма се характеризира с появата на хиперемирани лезии, които се издигат над нивото на кожата. С ясни очертания са и се съпровождат с отоци и образуването на гнойни мехури.

• Краста

Паразитно заболяване засяга кожата на цялото тяло. Появяват се мехурчета, които са съединени едно с друго. Обривът сърби особено силно привечер и през нощта.

Инкубационният период на заболяването е 1-2 седмици. Лечението е много трудно, тъй като се налага спазването на много висока хигиена, а и самото заболяване е силно заразно.