Какво представляват кондиломите?

Гениталните брадавици са с телесен цвят или сиви образувания, появяващи се в областта на гениталиите или в зоната около ануса, както при мъжете така и при жените. Тези образувания понякога се наричат кондилома акумината или също венерически брадавици. И са най-често срещаните полово предавани болести, причинени от вируси. Кондиломи се причиняват от човешкия папилома вирус /HPV/.

Кондиломите могат да се появяват във всяка възраст. Но повечето засегнати са на възраст 17-33 години. Венерическите брадавици са силно заразни. Съществува много висок риск от развитие на инфекция от един единствен сексуален контакт с някой, който има кондиломи.

При деца под 3-годишна възраст се смята, че кондиломите са се появили в резултат на заразяване с вируса причинител чрез директен досег с брадавиците без осъществяване на сексуален контакт.Въпреки това наличието на венерически брадавици при деца, трябва да поражда подозрение за извършено сексуално насилие.

Около 20% от хората с кондиломи имат и други полово предавани болести.

Какви са симптомите?

Въпреки че кондиломите са безболезнени и могат да бъдат досадни, поради тяхното местоположение, размер или поради сърбежа, който предизвикат. Размерът им варира от по-малко от 1 милиметър до няколко квадратни сантиметра, когато няколко кондиломи присъединят една към друга.

Засегнатите мъже и жени често се оплакват от безболезнени подутини, сърбеж, както и изтичане на секрети. В редки случаи може да възникне кървене или обструкция на пикочните пътища, когато брадавицата се появи в уретралния отвор – отворът, от който урината напуска тялото. Възможно е засегнатият да има анамнеза на предишни или текущи други полово предавани болести.

Специфични признаци

При мъжете:

Кондиломите могат да се появят в уретрата, пениса, скротума и ректалната зона. Брадавиците представляват мека, издигната тъкан, която може да бъде гладка върху пениса или много груби издатини /анални брадавици/. В други случаи кондиломите се появяват като перлени, карфиолоподобни образувания с малко по-тъмна повърхност.

Повечето лезии представляват кожни издатини, но някои от тях могат да бъдат плоски само с леко издигане на повърхността на околната кожа. Понякога лезиите могат да бъдат скрити от окосмяването или от вътрешната страна на препуциуима при необрязаните мъже.

При жените:

Венерическите брадавици изглеждат приблизително по същия начин, както при мъжете и обикновено се появяват в овлажнената зона на срамните устни и вагиналния отвор. Лезиите видими върху външните полови органи изискват задълбочено изследване на вагиналния канал, шийката на матката и аноректалната зона и без такова изследване са трудно забележими. Повечето вагинални брадавици се появяват безсимптомно. Рядко жените могат да получат кървене след полов акт, сърбеж или вагинално течение.

Лечение на кондиломи

Тъй като венерическите брадавици не предизвикват никакви симптоми, освен появата на досадните кожни лезии, възможностите за лечение са ограничени. Важно е обаче да се съобразявате с това, че имате брадавици и да:

  • Вземете необходимите предпазни мерки, за да предотвратите травми в зоната на кондиломите, защото това може да доведе до кървене;
  • Бъдете внимателни, за да не предадете вирусната инфекция на сексуални си партньор;
  • Самите кондиломи са заразни и за това избягвайте да ги докосвате. Не почиствайте и не натискайте брадавиците.

Не съществува единен ефективен метод за отстраняване на кондиломи, а при между 10% и 20% от засегнатите те изчезват от само себе си в период между 3 и 4 месеца.

Най-често прилаганият метод и същевременно ефективен метод е криотерапията – процедури, при които брадавиците се замразяват с течен азот.