Какво представляват кондиломите?

Гениталните брадавици са с телесен цвят или сиви образувания, появяващи се в областта на гениталиите или в зоната около ануса, както при мъжете така и при жените.

Тези образувания понякога се наричат кондилома акумината или също венерически брадавици. И са най-често срещаните полово предавани болести, причинени от вируси. Кондиломи се причиняват от човешкия папилома вирус /HPV/.

Кондиломите могат да се появяват във всяка възраст. Но повечето засегнати са на възраст 17-33 години. Венерическите брадавици са силно заразни. Съществува много висок риск от развитие на инфекция от един единствен сексуален контакт с някой, който има кондиломи.

При деца под 3-годишна възраст се смята, че кондиломите са се появили в резултат на заразяване с вируса причинител чрез директен досег с брадавиците без осъществяване на сексуален контакт.

Въпреки това наличието на венерически брадавици при деца, трябва да поражда подозрение за извършено сексуално насилие.

Около 20% от хората с кондиломи имат и други полово предавани болести.

Какви са симптомите?

Въпреки че кондиломите са безболезнени и могат да бъдат досадни, поради тяхното местоположение, размер или поради сърбежа, който предизвикат.

Размерът им варира от по-малко от 1 милиметър до няколко квадратни сантиметра, когато няколко кондиломи присъединят една към друга.

Засегнатите мъже и жени често се оплакват от безболезнени подутини, сърбеж, както и изтичане на секрети. В редки случаи може да възникне кървене или обструкция на пикочните пътища, когато брадавицата се появи в уретралния отвор – отворът, от който урината напуска тялото. Възможно е засегнатият да има анамнеза на предишни или текущи други полово предавани болести.

Специфични признаци

При мъжете:

Кондиломите могат да се появят в уретрата, пениса, скротума и ректалната зона. Брадавиците представляват мека, издигната тъкан, която може да бъде гладка върху пениса или много груби издатини /анални брадавици/.

В други случаи кондиломите се появяват като перлени, карфиолоподобни образувания с малко по-тъмна повърхност.

Повечето лезии представляват кожни издатини, но някои от тях могат да бъдат плоски само с леко издигане на повърхността на околната кожа.

Понякога лезиите могат да бъдат скрити от окосмяването или от вътрешната страна на препуциуима при необрязаните мъже.

При жените:

Венерическите брадавици изглеждат приблизително по същия начин, както при мъжете и обикновено се появяват в овлажнената зона на срамните устни и вагиналния отвор.

Лезиите видими върху външните полови органи изискват задълбочено изследване на вагиналния канал, шийката на матката и аноректалната зона и без такова изследване са трудно забележими.

Повечето вагинални брадавици се появяват безсимптомно. Рядко жените могат да получат кървене след полов акт, сърбеж или вагинално течение.

Лечение на кондиломи

Ситуацията с венерическите брадавици, известни още като кондиломи, наистина може да създаде неудобство и изисква специфично внимание.

Когато сте информирани за присъствието на кондиломи, важно е да предприемете някои предпазни мерки.

Тези мерки не само могат да помогнат за предотвратяване на евентуални травми в зоната на кондиломите, които могат да доведат до кървене, но и да намалят риска от предаване на вирусната инфекция на сексуални партньори.

Избягването на докосване на брадавиците е също от съществено значение, тъй като те са заразни. Не се препоръчва почистване или натискане на тези образувания.

Важно е да се отбележи, че въпреки наличието на различни методи за лечение на кондиломите, не съществува универсално ефективен метод за отстраняването им.

Заинтересованите лица трябва да консултират квалифициран здравен специалист или лекар за определяне на най-подходящия подход за тях.

Важно е да се отбележи, че между 10% и 20% от случаите кондиломи могат да изчезнат сами след период от около 3 до 4 месеца, но е важно да се следи тяхното състояние и да се вземат необходимите предпазни мерки.

Сред най-често прилаганите и ефективни методи за лечение на кондиломите е криотерапията. Тази процедура включва замразяване на брадавиците с течен азот.

Криотерапията се извършва от медицински специалисти и може да помогне за отстраняване на брадавиците чрез замразяване на тъканта им.

Въпреки че това е един от често използваните методи, всеки случай е уникален, и лекарят ще определи най-подходящата стратегия за лечение въз основа на индивидуалните нужди на пациента.

Заедно с това, различни други методи за лечение могат да бъдат предложени от лекаря, включително криотерапия с лазер, химикалови топикални кремове или различни методи на хирургическо отстраняване.

Лечението често се избира в зависимост от размера, местоположението и броя на брадавиците, както и от индивидуалните предпочитания и състояние на пациента.

Важно е да се подчертае, че търсенето на медицинска консултация е от съществено значение при лечението на кондиломи.

Самолечение или използване на методи, които не са одобрени от здравни специалисти, може да доведе до нежелани последици или неефективно лечение. Затова се препоръчва пациентите да се консултират с медицински специалист, който да предостави професионално лечение и съдействие в този деликатен въпрос.

Въпреки че лечението на кондиломи може да бъде предизвикателство, съществуват различни методи за управление и отстраняване на тези брадавици.

Спазването на индивидуалния медицински съвет и съдействието на специалист са от ключово значение за постигане на най-ефективното лечение и управление на този здравословен проблем.