Точно сега е моментът да се откажете от тютюнопушенето. Причината за това е, че след най-малко 20 минути вие ще започнете да се чувствате необходимостта да спрете да пушите.

Знаете ли колко дълго никотинът остава в тялото Ви? Какви видове никотинови симптоми на абстиненция има? Искате ли да разберете от колко дни без тютюн се нуждае тялото ви, за да се възстанови? И дали все още сте изложени на риск от отрицателните ефекти тютюнопушенето?

20 минути след като откажете цигарите

Ефектите на отказване на цигарите се появяват веднага. По-малко от 20 минути след като угасите последната цигара, сърцето вече започва възстановява нормалните си нива.

Два часа след като откажете цигарите

След два часа без цигара, сърдечната честота и кръвното налягане ще се понижат до нормалните нива. Вашето периферно кръвообращение също може да се подобри. Върховете на пръстите на ръцете и краката ще имат подобрена чувствителност. Никотиновите абстинентни симптоми обикновено започват около два часа след последната цигара. Симптомите включват: интензивен апетит, напрежение, тревожност, сънливост, проблеми със съня, повишен апетит или безсилие.

12 часа след като откажете цигарите

Въглеродния окис, който може да бъде токсичен за организма при високи нива, се освобождава от изгарянето на тютюн и вдишването на част от цигарения дим. Въглеродният окис, кръвните клетки и високите нива на веществото може да попречат на клетките да се свържат с кислорода, което от своя страна води до сериозни сърдечно-съдови проблеми.

Само 12 часа след като спрете цигарите, въглеродният оксид в тялото ви ще намалее, а нивата на кислород в кръвта се увеличат до нормалното, съобщават от Центъра за контрол и превенция на заболяванията през 2004 г.

24 часа след като откажете цигарите

Риска от сърдечен удар при пушачите е 70 процента по-висока, отколкото при непушачите. Но, вярвате или не, само един ден след отказване на цигарите процентите на този рисков фактор започват да намалят, когато става въпрос за инфаркт. Помислете за сегашното си състояние и вземете спешни мерки, за да подобрите здравето си.

48 часа след като откажете цигарите

Според проучване на клиниката в Кливланд, през 2007 г., тютюнопушенето може да бъде опасно за живота, понеже притъпява сетива като мирис и вкус и това са едни от най-очевидните последици от тютюнопушенето. За щастие, само 48 часа след последната ви цигара нервни окончания отново започват да растат, а способността ви да усещате мирис и вкус се засилва. Необходимо е съвсем малко време, за да усетите, че сте подценявали по-фините неща в живота.

Три дни, след като откажете цигарите

В този момент, никотинът напълно ще е напуснал тялото Ви. За съжаление, това означава, че симптомите след отказване от тютюнопушене като цяло продължат още известно време. Може да изпитате някои странични ефекти като главоболие, гадене или спазми в допълнение към емоционалните симптоми, които се появяват след първите два часа от последната запалена цигара.

За да се преборите с психичните симптоми и да се възнаградите за отказването от цигарите използвайте парите, които бихте похарчили, за да си ги купите и се поглезете с нещо хубаво.

Какви други процеси се случват в организма, след като спрете пушенето, четете в Lechenie.bg