Сексът влияе по различен начин на всеки от нас. За някои той действа успокояващо, за други ободряващо, а трети го използват като кардио след тренировка. Ползите от половия акт са много. Освен очевидно моментната наслада и удоволствие, което партньорите изпитват, той носи и много здравословни такива.

Ала колкото и да не ни се иска, всеки остава на сухо понякога – било то за кратко или за по-дълго време. Без значение от причината – дали сме приключили връзка или просто сексуалното ни желание е изчезнало, установено е, че липсата на секс може сериозно да навреди на здравето ни.

Половите отношения са нещото, поради което сме живи, все пак нали? Хората имаме биологични нужди, които трябва да задоволяваме, и то не просто заради прищявка.

Когато се отдадем на въздържание, опитаме се да ги притъпим или ограничим ние всъщност причиняваме отвратителни неща на организма си, от които после ще трябва да си носим последствията. Ето как липсата на секс може да предизвика купища проблеми със здравето ви:

1. Може да съкрати живота ви с до 4 години

Сексът е тренировка. Тренировка за мускулите, за мозъка, за всяка малка частица от тялото ни. Той кара организма ни да произвежда вещества, които няма как по друг начин да си набавим.

А когато спираме да ги произвеждаме, след време започваме да забравяме как и става по-трудно и по-трудно да си спомним. Така практически ограничаваме организма си от това да се развива, да развива потенциала си и уменията си.

Физическата активност означава здраве, а когато не сме физически активни е съвсем нормално да загубим тонус и да влошим здравето си.

2. Източник на лошо настроение

Сексът стимулира производството на различни хормони в човешкото тяло, които ни карат да се чувстваме добре, щастливи и обичани. Ако половият акт е спрял да бъде част от живота ни, дори и за кратко, производството на тези хормони значително намалява.

Започваме да се чувстваме по-отпаднали, раздразнителни и зле настроени към другите, на пръв поглед без видима причина.

3. Понижено самочувствие

Когато ни липсват сексуални отношения започваме да се съмняваме. Не сме достатъчно добри, че някой да ни хареса ли? Какви грешки правим, с които отблъскваме другия? Защо не сме достойни за любов? Какво не ни е наред?

Всякакви въпроси от този тип започват да се въртят в главата ни. И мислейки за това, ние ставаме такива. От достатъчно добри се превръщаме в недостатъчно добри, защото започваме да се смятаме за такива и следователно да се държим и бъдем такива. И става все по-сложно да се чувстваме щастливи.

4. Загуба на тренинг

Това е една от най-неприятните последици. Когато дълго време не сме правили секс започваме да отвикваме и да забравяме уменията, които притежаваме и техниката, с която възбуждаме партньорите си.

Също така, възможен е по-краткотраен полов акт. Възможно е да сме забравили как да му се наслаждаваме. Какво е добре да правим в леглото и какво не? Всякакви малки трикчета биват погребани някъде дълбоко в съзнанието ни.

Важно е да ги събудим. Да осигурим на тялото си това, от което има нужда. Разбира се, в никакъв случай безразборно, тъй като последиците от абсолютно безразборния секс със сигурност са още по-лоши от тези, вследствие липсата му. Но не бива да бъдат игнорирани.

С две думи - сексът е здраве. Практикувайте го, за да бъдете здрави, винаги в добро настроение и в най-добрата си форма!