Навярно няма нужда да се доказват ползите от джогинга. Това е една великолепна физзарядка за организма, която позволява на човек да бъде постоянно в прекрасна форма. Но какво се случва с тялото по време на джогинг?

1. Първите секунди от пробега

Вие сте бодри и изпълнени със сили. Кръвното налягане и пулсът ви са в норма и имате усещането, че можете да бягате безкрайно.

Още с първите секунди бягане организмът започва активно да разходва енергия. Като основно гориво мускулите започват активно да „изгарят“ АТФ – аденозинтрифосфат.

В мускулите има известен запас от химичното съединение, изпълняващо функцията на енергийна валута на клетките, но то стига за само няколко минути бягане.

Останалите порции гориво организмът взема от въглехидратите, при разграждането на които се образува и АТФ.

2. Първите 90 секунди от бягането

Усещането за всемогъщество и безграничност на силите изчезва и вие започвате да усещате натоварването.

Кръвното и пулсът леко се увеличават, възможно е да се появи и лек задух – ако сте с наднормено тегло, поддържате ниска физическа активност или пушите.

Организмът започва да „крещи“ – давай АТФ. Започва атака на гликогена – запас от глюкоза в черния дроб и в мускулите.

Гликогенът се разрушава, като в кръвта се освобождава глюкоза, която впоследствие се абсорбира от клетките за превръщане след това в АТФ.

Как се бяга правилно?

• Гледайте напред, а не в краката.
• Торсът се държи във вертикално положение. Ако започнете да се навеждате напред, то направете дълбоко вдишване и по естествен начин ще се изправите.
• Дръжте раменете отпуснати и свободни. Не им позволявайте да се вдигат нагоре – към шията.
• Движете ръцете напред назад около тялото, а не напречно на гърдите;
• Не стискайте твърде силно юмруци;
• Дръжте лактите свити на 90 градуса, като ги движите между гърдите и талията;
• Колената трябва да бъдат леко присвити, за да изпълняват правилно функцията си на амортисьори при удара на крака в земята;
• Стъпалата ви трябва да се приземяват под вашето тяло, а не пред него;

3. 2-9 минути бягане

Натоварването нараства, но все още се държите. Пулсът е вече доста ускорен, а кръвното налягане леко увеличено.

Вашето тяло продължава жадно да поглъща глюкоза, а заедно с нея и кислород, който също е необходим за осигуряване на образуването на АТФ.

Поради тази причина честотата на вдишванията и издишванията се увеличава. Постепенно запасите от гликоген се изчерпват, но организмът трябва от някъде да си набавя енергия.

Ето защо организмът и преминава на друг вид гориво – мазнините. При изгаряне на мазнини и въглехидрати се освобождава голямо количество енергия, която се преобразува в топлинна.

Започвате да усещате топлината, появява се руменина. Това означава, че организмът активно се опитва да се охлади, освобождавайки енергия навън.

4. 10-25 минути бягане

Да, вие сте герой. Разбира се, вече е тежко, но не се предавате и се движите към набелязаната цел. Дишането ви е силно учестено, а пулсът е забележимо завишен.

Ако сте издържали 25 минути бягане, то можете да почувствате как краката ви сякаш натежават, а кислородът катастрофално не ви достига. Защо се получава така?

Тъй като при интензификация на физическите натоварвания кръвообращението започва да се забавя, а заедно с това намалява и количеството кислород, което достига до тъканите. В мускулите се образува млечна киселина и усещате силна умора.