Болките в гърлото, обикновено, са доста дискомфортно състояние, което може да попречи на нормалния ритъм на живот. Свикнали сме да ги пренебрегваме или да ги лекуваме със случайни лекарства, които доста често не дават ефект.

Това се дължи на факта, че не успяваме да разпознаем симптомите на отделните състояния, включващи болка в гърлото, а това води и до прилагането на неадекватно лечение.

Какво представлява ангината

Ангината е заболяване, свързано с възпаление на небцовите сливици (тонзили). Затова и много често, медицинските специалисти, назовават това състояние, под името тонзилит. Състоянието протича остро и се среща, по-често, в детска възраст.

Най-често, причинители на ангината са стрептококови бактерии, а по-рядко могат да бъдат и стафилококи или други бактерии. Когато ангината се дължи на вирусен причинител, тя може да се дължи на грипни, адено- и други вируси.Нерядко, ангината е придружаващ симптом на различни заболявания, като: скарлатина, мононуклеоза, дифтерит, грип и др.

Кои са видовете ангина и как се проявяват

Според произхода:

- Вирусна;

- Бактериална.

Според наличието или отсъствието на налепи по гърлото:

- Бяла ангина;

- Червена ангина.

Според вида на промени в гърлото:

- Катарална ангина – Характеризира се с уголемяване и зачервяване на сливиците;

- Гнойна ангина – Освен уголемяване и зачервяване на сливиците е характерно и наличие на гной и налепи, а паралелно с болката в гърлото се установява и висока температура;

- Везикулозна ангина – Причинява се от вируса херпес зостер, като за този тип ангина са харктерни ранички, образувани от спукването на мехурчета, разположени по гърлото. Рядко протича с повишаване на температурата;

- Микотична ангина – Причинена от гъбична инфекция (с Candida).

Според продължителността на протичане на болестта:

  • Остра;
  • Хронична – Винаги от бактериален произход.

Други симптоми

Разбира се, най-характерния симптом е остра болка в долната част на гърлото. При повечето видове ангина се установяват: обща слабост, главоболие, лош дъх, затруднено гълтане.

По-рядко, може да се установи и: възпаление на лимфните възли по долната челюст и шията; гломерулонефрит, отит и др.

Кое е най-доброто лечение

За да бъде излекувана ангината, е много важно тя да бъде правилно диагностицирана. Дори и да сте забелязали, че вие или детето ви има някои от изброените, по-горе, симптоми, то е много важно да се консултирате с лекар, който да постави сигурна диагноза.

Ако ангината е причинена от бактерии, то най-доброто лечение е това с антибиотици. Антибиотичното лечение няма да помогне, ако ангината е причинена от вирусна инфекция.

Независимо от вида на ангина е добре да пиете чайове, да се храните с храни, богати на витамини и да се хидратирате.

Имайте предвид, че ангината е заразна и освен прилагането на терапия, болния трябва да бъзе изолиран.