Всички с нетърпение очакваме настъпването на същинската пролет – приятното слънчево греене, зелената трева, която първоначално расте бавно, а след това ускорява растежа си, лекият вятър.

През пролетта при част от хората се обострят здравословните проблеми и общото състояние се влошава, което съсипва обзелото ни пролетно настроение.

Повечето хора свързват пролетта с началото на сезонните обостряния на алергии. Това е правилно, но само отчасти – освен с алергични прояви до лекарските кабинети стигат и хора с други хронични заболявания.

Ако знаем за възможните проблеми предварително, е напълно реалистично да предотвратим обострянето, прекарвайки пролетта, без да е необходимо да стигаме до лекарския кабинет и да се провежда допълнително лечение.

Кои са болестите, които се обострят сутрин

1.Полиноза

През пролетта в проблем се превръщат растенията, които отделят прашец, разнасян от вятъра. В зависимост от това, къде живеем в Северна или Южна България, във високо поле каквото е столицата или пък на морето, обостряния могат да се очакват от втората половина на март до края на май.

За предотвратяване на пристъпите помагат лекарства, но те са ефективни, ако профилактиката започне преди началото на опасния сезон.

Още по-ефективно е лечението с инжектиране на определени дози от алергена, формиращи привикване към прашеца. Това е възможно само при предварително изследвани хора под наблюдение на алерголог. Тази терапия трябва да започне още сега.

2.Обостряне на астма

За провокация на пристъпи и влошаване на състоянието е възможно да играят роля различни провокатори – прашец, плесен, репеленти против насекоми, средства за третиране на почвите – различни видове торове, промени във влажността и температурата на въздуха.

У дома също е възможно да се открият потенциални провокатори на обостряне, особено ако предвиждате пролетно почистване – средства за дезинфекция, битова химия, прах.

3.Простуди – от лека хрема до пневмонии

В междинните сезони се активизират вирусите, провокиращи инфекции. На фона на общото отслабване на защитните сили на организма, предизвикани от краткия ден и застудяванията, различните простуди могат да протичат по-тежко, с усложнения.

Затова и пролетта са възможни бронхити, пневмонии, усложнения от страна на средното ухо, синусните кухини. Важно е да следим за здравето, да предпазим от простуди, да укрепим имунитета.

4.Чревни вируси

Наред с простудните инфекции, се активизират и чревните вируси. Те се разпространяват както по въздушно-капков път, така и чрез мръсните ръце, с недоброкачествена храна. Проявленията са достатъчно типични – гадене, повръщане, чревно разстройство и треска.

Инфекция може да се предотврати с елементарни правила за хигиена – миене на ръце, правилно приготвяне на храна.  Тези мероприятия са необходими за поддържане на достатъчно стабилно ниво на имунитета.

5.Язвена болест

При хората, страдащи от язва на стомаха или на дванадесетопръстника, обостряне е най-вероятно през пролетта и есента.

Това е свързано с промени в метеорологичните условия, температурните режими, слънчевото греене и характера на хранене.

Иска ни се по-често да ядем определени храни, които за страдащите от язва могат да станат провокатори на обостряния.

Освен това към края на зимата организмът е под стрес, ресурсите се изчерпват, храненето не е толкова разнообразно, затова са възможни гадене, пристъпи на повръщане.

Необходимо е предварително да се погрижим за здравето, като посетим гастроентеролог и да коригираме терапията, храненето.

6.Дерматити и други кожни проблеми

През зимата отоплението в затворените помещения изсушава кожата. По-чувствителна става и от носенето на топли дрехи.

Недостигът на витамини и минерали се допълва от негативните влияния върху кожата, което в крайна сметка провокира обостряне на екзема, атопичен дерматит, сърбящи дерматози от различна етиология.

За предотвратяване на подобни ситуации, е необходимо използването на защитни и овлажняващи средства.

7.Цистити и бъбречни проблеми

През пролетта ни се иска по-бързо да хвърлим топлите дрехи и обувки, но това време от годината е коварно, през деня вече е достатъчно топло, но през нощта е доста хладно.

Премръзналите крака, общото преохлаждане могат да предизвикат обостряне на хроничен цистит или пиелонефрит, създават условия за остри възпалителни процеси на пикочните пътища.

8.Неврози и депресия

Наред с проблемите на тялото през пролетта е възможно обостряне на психичните проблеми.

В тяхната основа са същите тези механизми, които са и при физическите заболявания – стрес, недостатъчно пълноценно хранене, претоварване на нервната система и банална умора след дългата зима.

Необходимо е повече да почиваме, да не претоварваме себе си – дори и да си вземем седмица отпуск.