В сезона на настинките и грипа, все по-често се присягаме към сухите кърпички за нос и търсим спасение от досадната хрема. Замисляли ли сте се обаче, какво точно представлява това състояние.

Обикновено, сме свикнали да свързваме хремата с настинка, но се оказва, че този проблем може да е симптом на по-сериозно патологично състояние. Затова и решихме днес да обърнем внимание на ринита (хремата).

Какво е всъщност хремата

Ринитът или, по-известен, като хрема представлява възпалителна промяна на мукозната мембрана на носа. Тази мембрана е богата на клетки, които произвеждат слуз и кръвоносни съдове.

Когато носът ни тече, това означава, че има свръхсекреция на слуз. „Запушването“ на носа, пък, означава, че лигавицата е отекла.

Какви могат да бъдат причините за хремата

Има различни видове ринит, които са породени от различни причини:

  • Инфекциозен ринит – Може да бъде вирусен или бактериален;
  • Алергичен ринит – Възниква при промяна на сезона или е през цялата година;
  • Анатомичен ринит – Може да се дължи на различни анормални изменения в структурата на носа, както и заради наличие на полипи;
  • Вазомоторен ринит – Провокира се от големи температурни амплитуди или определени силни миризми;
  • Лекарствен ринит – Провокира се след дългосрочна употреба на нестероидни противовъзпалителни медикаленти, аспирин, някои капки за отпушване на нос и др.;
  • Хормонален ринит – Най-често, възниква по време на бременност.

В зависимост от това колко продължително е състоянието, хремата се дели на 3 вида:

  • Остра – За период до 2 седмици;
  • Подостра;
  • Хронична – Над 1 месец.

Как да я третираме

Нека, първо, уточним, че ако хремата при вас продължава повече от седмица е добре да се допитате до УНГ – специалист, който да определи вида на хремата и да ви препоръча лечение.

Самоназначаването за капки за нос и други медикаменти против хрема, могат да увредят лигавицита на носа ви и дори да променят качеството на вашето обоняние.

Според много лекари, най-добрият начин за третиране на какъвто и да било ринит, е редовните промивки на носа с морска вода или физиологичен разтвор. По този начин, вие ще поддържате добрата проводимост на носа.

Това е важно, тъй като носът е свързан директно със синусите, гърлото и ушите и важно да се възпрепятстват потенциални усложнения.

Лекарят ще определи и дали хремата не се дължи на анатомичен проблем. Най-често, в тези случаи, става въпрос за изкривена носна преграда, наличие на трета сливица или полипи. За да се премахне проблемът, може да се наложи и оперативна намеса.

За да се определи, дали ринитът не е алергичен, се налага и осъществяването на алерген – специфични IgE и кожни тестове. В тези случаи, може да се наложи терапия с противоалергични средства.