Има някои заболявания и състояния, които засягат само жените и други, които засягат както жените, така и мъжете, но все пак нежният пол е по-предразположен към тях.

Въпреки че мъжете могат също да заболеят от рак на гърдата, в над 90% от случаите това заболяване е присъщо на жените, а това важи и за много други заболявания като хранителни разстройства и други.

Причината за това е, че повечето неизлечими или много тежки болести е, че имунната система на жените е по-слаба от тази на мъжете.

В женския организъм не се синтезират много вещества, които пък са неотлъчна част от мъжката имунна система.

Дали случайно или не чак толкова, дори и науката мълчи, но истината е, че жените са много по-застрашени от заболявания в наши дни и трябва да се пазят много повече от мъжете.

Например, заболявания като лулус са характерни и за мъжете, но 9 от 10 души, диагностицирани с това заболяване са представителки на нежния пол.

„Имунната система на жените не е толкова силна както тази при мъжете и далеч не е толкoва издръжлива на постоянни атаки от болестопричинители” – каза д-р Вирджиния Лaд основател и изпълнителен директор на американската асоциация за автономни заболявания.

Причината, поради която нещата са такива, според учените не се дължи на пола като основна причина, а на последъчния ефект от това, че жените произвеждат естроген, а мъжете тестостерон.

Според учените в състава на естрогена липсват много вещества, които са с благоприятен ефект върху имунната система и все пак изследванията са все още в начална фаза.

„Още дълго време ще ни е нужно, за да разгадаем половите хормони и как те се отразяват върху цялостните функции на тялото” – сподели д-р Лад.

Днес ще ви представим и 3-те най-често срещани заболявания, към които жените са много по-уязвими, спрямо мъжете.

  1. Множествена склероза

Това е заболяване на централната нервна система, което засяга доста висок процент от хората по света.

Освен това към това заболяване, жентие са по-уязвими с до 3 пъти, спрямо мъжете.

При това заболяане симптомите започват с леки болки в мускулите и приключват с цялостно обездвижване, парализа или загуба на зрението.

При повечето хора то се проявява на възраст между 20 и 40 години. Въпреки че това заболяване е излечимо, лечението никак не е леко и не понася на повечето заболели.

  1. Полово предавани инфекции

Заболяване, от което заболяват милиони хора годишно и докато то е присъщо и на мъжете, жените са с 2 пъти по-висок риск от подобни инфекции.

Причините за това са, че кожата на влагалището е много по-нежна от тази на пениса и следователно бактериите проникват много по-лесно в индивида.

Освен това при жените няма подсказващи за това заболяване симптоми като гонорея или хламидия, което означава, че заболелите от такъв вид инфекция жени, разбират много по-късно, което усложнява лечението.

  1. Депресия

Проучвания показват, че жените са до 3 пъти по-склонни към депресия спрямо мъжете.

Тук науката има отговор и той е, че това се дължи на ежемесечния цикъл на жената, който води до хормонални проблеми и често включва психични разстройства.

Освен това е доказано, че жените са по-дълголетни от мъжете и следователно, когато една възрастна е налице, но мъжът почине от старост, жена му е много по-склонна към депресия .