Къната е популярен разкрасяващ продукт с натурален произход, който се използва за оцветяване на косата и за изписване на надписи по тялото.

Но толкова ли е безопасно използването на боя от изсушените листа на левзония за здравето? И какви последствия може да има безобидната рисунка на ръката или на гърба?

Как къната влияе на организма и може ли да се използва от всеки за боядисване на косата, или например за нанасяне на татуировки.

Опасно изкуство – татуировки с къна и здравето

„Временни татуировки с къна“ – такива табели изобилстват през топлото време от годината по крайбрежните алеи и парковете на морските курорти.

Но и по-големите градове у нас откриването на място, където се предлагат такива услуги съвсем не е сложно.

Сърбеж, възпаление, обрив – с такива симптоми след нанасяне върху тялото на биотатуировки хората често се обръщат към кожен лекар.

Според статистиката, лекарска помощ търсят предимно млади жени с различна клинична симптоматика. Могат да се появят и червени и розови петна по тялото, мехурчести или възловидни кожни обриви, сърбеж, парене, характерни за алергичните контактни дерматити или екземи.

В случай на присъединяване на вторична инфекция могат да се образуват гнойни елементи.

Според дерматолозите натуралната къна има кафяв цвят и на практика никога не предизвиква алергични реакции, а усложнения се появяват само тогава, когато в боята, за да ѝ се придаде черен цвят, се добавят химични вещества.

И най-често такъв допълнителен компонент е съединението парафинелендиамин, който се използва повсеместно при производството евтини бои за коса.

Именно това вещество може да предизвика мощна алергия със сложна специфична симптоматика и нарушения във функцията на някои системи на организма.

Алергичната реакция след нанасянето на временна татуировка може да се появи веднага – в рамките на 5-10 минути, и това се смята за добър знак, тъй като проблемът става видим в самото начало на развитие на заболяването.

Но често такава реакция е с отложен характер.

И тук възниква опасност, тъй като тревожните симптоми вече могат да се появят не само на мястото, където е нанесена рисунката с къна, но и на други участъци от тялото и да въздейства на други системи на организма.

И за съжаление, и самите лекари далеч невинаги свързват нанесената биотатуировка с нарушенията на здравето, например с обостряне на ринит.

Къде и при кого да си направим биотату без последствия?

Биотатуировките днес са особено популярни. Ако по-рано това беше само кафяв оцветител, то сега все по-често се използва черна къна.

Такива рисунки, разбира се са подобни на истинска татуировка, но химическите компоненти, влизащи в нейния състав могат да предизвикат алергия.

Къна и красотата на косата

Важно е да се знае, че на практика всички оцветители, включително и растителните, изсушават косата, като я правят крехка и съответно лесно се накъсва.

Макар и къната да се смята за най-безопасното сред боядисващите средства, предназначени за разкрасяване на косата, когато се използва за първи път, трябва да е внимателно.

Не жалете време и си направете тест за алергична реакция. Разредете малко количество къна и я нанесете на китките на ръцете.

Ако 12 часа след процедурата не наблюдавате никакви патологични изменения, на кожата не се е случило нищо, тогава смело да експериментирате с прическата.