Препаратът Кленбутерол се отнася към фармакологичната се отнася към групата на бета-адреномиметиците за лечение на бронхобелодробни заболявания.

Но наличието в това лекарствено средство на цяла редица метаболитни ефекти, породи неодобряваната от лекари практика да се използва Кленбутерол за отслабване.

Показания за приложение

Съгласно официалната инструкция има следните показания:
• Хроничен бронхит;
• Бронхиална астма;
• Хронична обструктивна белодробна болест;
• Прахов бронхит и фиброза на белите дробове при силикоза;
• Емфизема на белите дробове;
• Туберколоза на белите дробове;

Фармакодинамика

Механизмът на действие на Кленбутерола върху бронхите и белите дробове е облекчаване на спазмите, намаляване образуването на слуз, намаляване на нейния вискозитет и подобряване на извеждането, осигурява се от активното вещество – кленбутерол хидрохлорид, който е 4-аминоалфа-метил-3,5-дихлорбензилов спирт.

На бета-2-адренорецепторите Кленбутеролът оказва същото въздействие като адреналина и норадреналина, тоест ги възбужда.

При взаимодействие с мембранен ензим в клетките се повишава концентрацията на цикличната аденозинмонофасфатаза – цАМФ и се инактивира протеинкиназата.

В резултат се случва забавяне на предаването на възпалителния сигнал на имунните клетки на бронхите и белите дробове и отпускане на техните мускулни влакна.

Но това лекарствено средство също въздейства на бета-1-адренорецепторите на сърцето и на бета-3-адренорецепторите, които са локализирани в мастната тъкан.

Така кленбутеролът за отслабване действа за сметка на стимулацията на бета-3-адренорецепторите, която води до метаболитен ефект – повишаване образуването на топлина и активация на липолизата.

Освен това се наблюдава и анаболен ефект, който е обусловен от положителното въздействие на белтъците. Поради тази причина в спортната медицина препаратът се смята за допинг и се намира под забрана.

Фармакокинетика

След вътрешния прием Кленбутеролът за отслабване се абсорбира в стомашно-чревния тракт и попада в системния кръвен поток, биодостъпността му е 89-98%.

Периодът на полуразпад продължава повече от денонощие, остатъчните нива на активно вещество се установяват в кръвта 48 часа след еднократното приемане.

Кленбутеролът се разпада в черния дроб чрез глюкониране – конюгация с глюкуронова киселина, като екскрецията на метаболити се осъществява чрез бъбреците.

Противопоказания за приложение

Индивидуална повишена чувствителност, тиреотоксикоза, сърдечна аритмия с тахикардия, хипертрофична обструктивна кардиомиопатия, остър инфаркт на миокарда.

Използване по време на бременност – в първите 3 месеца и месец преди раждането, е абсолютно противопоказно.

Странични ефекти

Използването на Кленбутерол за отслабване най-често предизвиква странични ефекти, проявяващи се с тахикардия – прекомерно ускорен сърдечен пулс, промени в артериалното налягане в посока понижаване, треперене на ръцете, сухота в устатата, гадене, уртикария.

Също се появява главоболие, безсъние, състояние на повишена тревожност и изнервяне.

Използването на Кленбутерол за понижаване на теглото активизира разграждане на гликогена в черния дроб – гликогенолиза, което води до повишаване на нивата на кръвната захар с възможна хипергликемия.

Освен това препаратът може да предизвика загуба на калий и понижаване на нивата на таурина, от което се появяват мускулни спазми.

Как се пие кленбутерол за отслабване?

Започва се с минимална дневна доза от 20 микрограма, една таблетка е точно толкова – 0.02 мг, а максималната допустима доза е 120 микрограма.

За мъжете началната е 40 микрограма – 2 таблетки дневно, максималната дневна е 140 микрограма.
Съществуват 2 схеми за прием на този препарат за отслабване – взривна и обикновена.

По първата схема, популярна сред бодибилдърите, през първите 15 дни препаратът се приема, като се започне от 20-40 микрограма, с повишаване на дозите или през ден.