Какво представлява кандидозата?

Кандидоза е резултат от свръх растеж на кандида(вид гъбички) навсякъде по тялото. Съществуват повече от 20 вида гъбички, кандидакато най-разпространен е видът кандида албиканс. Тези гъбички обикновено обитават червата на човека, но техният растеж се потиска от други полезни чревни бактерии.

При определени условия те могат да стана толкова многобройни, че да предизвикат инфекция особено в топлите и влажни части на тялото ни пример за това за вагиналните инфекциии възпаленията на тъкани в устната кухина, причинени от кандида.

Кандидозните инфекции обикновено се появяват в топлите и влажни части на тялото като подмишниците. Обикновено кожата ефективно блокира гъбичките, но всяко нараняване може да стане причина за проникването на кандидаи в кожата.

При бебето този вид гъбички в повечето случаи засягат устата и зоната на пелените.Вагиналната кандидозна инфекция е най-често срещаната форма на вагинит.

При възрастните оралните гъбични инфекции зачестяват с напредването на възрастта. Рядко гъбичната инфекция може да се разпространи в целия организъм, но дори оралната и вагиналната кандидоза могат да доведат до тежко заболяване и гъбичките могат да станат устойчиви на стандартно лечение.

Честите кандидозни инфекции могат да бъдат признак на по-сериозни заболявания като диабет, левкемия и СПИН.

Симптоми на кандидоза

Признаците и симптоми на вагиналната кандидоза са гъсто бяло течение, което често се описва като имащо вид на извара. Инфекцията обикновено причинява сърбеж и дразни влагалището и външните околни тъкани. Внякои случаи може да се появи болка при полов акт или парене при уриниране.

Кандидоза при мъже – могат да се появят симптомите на инфекцията след полов акт с жена, която има вагинална гъбична инфекция. Въпреки това кандидозата не е сред полово предаваните болести, защото жените могат да имат кандида в тялото си и да не са я придобили от друг партньор. Повечето лекари не препоръчват лечение на партньорите на жените, които имат кандидоза, освен ако при тях се появят симптоми, като те могат да бъдат сърбеж и парене на пениса, както и обрив по кожата на пениса.

При кърмачета и възрастни кандидозата може да се появи по много различни начини. Кандидозата в устатата се нарича млечница. Тя се характеризира с дебели, дантелени петна, които могат да се образуват върху езика, небцето или на друго място в устата.

Повърхностната кандидоза  на кожата се появяват като червен плосък обрив със заострени и твърди ръбове. При хора с отслабена имунна система кандидозата може да повлияе на различни вътрешни органи и да причини болка и дисфункция на органа.

Ако кандида попадне в кръвния поток, засегнатият може да се разболее и да вдигне висока температура. Ако инфекцията се разпространи към мозъка, това може да предизвика сериозни промени в умствената функция или поведение.

Лечение на кандидоза

  • Балансирана диета, включваща храни като пилешко месо, яйца, ядки и семена, зеленчуци и зехтин. Избягвайте захар и високо въглехидратни храни, така ще ограничите растежа на кандида, тъй като приемът на прости въглехидрати и захар предизвиква свръх растежа на кандида. Не трябва да се консумират плодове, тъй като те съдържат захар.
  • Увеличете приема на пробиотици – полезни чревни бактерии, които ограничават растежа на кандида. За тази цел можете да приемате пробиотични хранителни добавки или да консумирате ферментирали храни, които са богати на добри бактерии.
  • Избягвайте излагане на химикали.Бои, домакинските препарати за почистване, парфюми и дезодоранти могат да предизвикат алергични реакции и свръхчувствителност са много чести при хора с кандидоза.

Желанието за храна особено постоянният копнеж да сложим нещо сладко в устата си, могат да се овладяват с инструменти като Техника за емоционална свобода, която ще ви помогне да преодолеете нездравословните хранителни желания и други емоционални бариери.