Какво представляват болките в ставите?

Болки в ставите могат да бъдат причинени от нараняване или заболяване на съседните на ставата тъкани. Ставите са място, където се свързват обикновено две кости от скелета на човека.В ставите има голямо разнообразие от фиброзна съединителна тъкан като например по ставните връзки, наричани лигаменти, които свързват костите и по сухожилията, които свързват мускулите с костите и хрущяла, които покрива краищата на костите.

Повечето ни стави са свободно подвижни и се наричат синовинални стави. Около ставите се намира фиброзна тъкан или ставна капсула. Тази капсула обвива ставата и е пълна с течност, наричана синовинална течност, която намалява триенето между хрущялите, които всъщност са краищата на костите.

Нараняване или заболяване на всяка една от частите на ставата може да предизвика болка. Болките в ставите често се свързват и със заболяването артралгия.

Симптоми на болките в ставите

Болките в ставите могат да се усложнят от движение, натиск или от по-голямо натоварване. Болката може да съпроводена и с локално затопляне – областта на ставата, подуване и повишена чувствителност.

Лечение на болки в ставите

Лечение на болките в ставите е насочено към откриване и лечение на основната причина. Ако причината е контузия, първоначалното лечение често включва почивка, студени компреси и противовъзпалителни лекарства. Възможно е да се наложи и прием на обезболяващи, ако болката е по-силна.

Ако имате някаква форма на артрит и тя причинява болки в ставите, противовъзпалителните медикаменти се препоръчват заедно с други лекарства, които да лекуват причината за болките в ставите – артрита. Ако имате заболяване на костите, на сухожилията или на хрущялите може да е необходима хирургическа интервенция.

При болки в ставите ще ви бъдат полезни няколко съвета:

  • Пийте чай от куркума и джинджифил.Куркумата и джинджифила имат едновременно противовъзпалително действие и помагат при болки в ставите. За чая ще ви трябват две чаши вода, ½ чаена лъжичка джинджифил, 1/2 чаена лъжичка куркума и малко мед за вкус. Изсипете двете чаши вода в джезве или друг съд и сложете водата на котлона да заври. Когато водата кипне, добавете ½ чаена лъжичка джинджифил, 1/2 чаена лъжичка куркума. Намалете огъня и оставете чая да ври 10-15 минути. След това добавете мед за вкус. Пийте по два пъти на ден от този чай за намаляване на болките в ставите.
  • Накиснете ставите си в топла вода с добавена английска сол. Английската сол съдържа магнезиев сулфат, който от години се използва като средство за облекчаване и за пълното премахване на всякакъв вид болки.
  • Увеличете приема на магнезий. Това е минерал, от който ни се нуждае, но то не го произвежда. Проучванията показват, че хората, които се хранят с богати на магнезий храни като тъмно листните зеленчуци – спанак и бобови растения, имат по-здрави кости и те много рядко имат болки в ставите.
  • Можете да консумирате листа от глухарче като отвара, на силата или чай. Листата от глухарче са много богати на Витамин А и Витамин С и много помагат за възстановяване на увредената тъкан и проучванията показват, че допринасят за намаляването и пълното премахване на болките в ставите.

 Превенция на болки в ставите

Болките в ставите, причинени от травми, могат да бъдат избегнати чрез правилното изпълнение на физическите упражнение и спазването на всички прави за безопасност при тренировки. Трябва да избягвате да се пренатоварвате