Какво представляват болките в ставите?

Болки в ставите могат да бъдат причинени от нараняване или заболяване на съседните на ставата тъкани. Ставите са място, където се свързват обикновено две кости от скелета на човека.

В ставите има голямо разнообразие от фиброзна съединителна тъкан като например по ставните връзки, наричани лигаменти, които свързват костите и по сухожилията, които свързват мускулите с костите и хрущяла, които покрива краищата на костите.

Повечето ни стави са свободно подвижни и се наричат синовинални стави. Около ставите се намира фиброзна тъкан или ставна капсула.

Тази капсула обвива ставата и е пълна с течност, наричана синовинална течност, която намалява триенето между хрущялите, които всъщност са краищата на костите.

Нараняване или заболяване на всяка една от частите на ставата може да предизвика болка. Болките в ставите често се свързват и със заболяването артралгия.

Симптоми на болките в ставите

Една от най-честите причини за болки в ставите е артритът - възпалително заболяване, което засяга ставите и околностните тъкани. Остеоартритът и ревматоидният артрит са две от най-представителните форми на артрита.

Остеоартритът се характеризира с дегенерация на хрущялната тъкан в ставите, като в резултат на това костите се сближават и причиняват болка и дискомфорт при движение.

Ревматоидният артрит, от друга страна, е автоимунно заболяване, при което имунната система напада ставите, предизвиквайки възпаление и болка.

Освен артрита, болките в ставите могат да бъдат причинени и от други условия като например подагра, която е форма на артрит, обусловена от натрупване на кристали от урична киселина в ставите.

Лупусът е още едно автоимунно заболяване, което може да засегне ставите и да причини болка и дискомфорт.

Фибромиалгията е хронично състояние, характеризиращо се с общо разпространени болки в тялото, включително и в ставите, което може да се съчетава с умора и сънливост.

Болката в ставите може да бъде острата и усещана при определени движения или натоварвания, или да бъде хронична и присъствателна постоянно.

Понякога се усеща и локално затопляне в областта на засегнатата става, което може да бъде резултат от възпаление.

Подуването на ставата също е чест симптом, който може да бъде свързан с възпаление или натрупване на течност в ставната кухина.

Повишената чувствителност на ставите може да се дължи на раздразнение на около-ставните тъкани или на нервните влакна в тях.

Лечение на болки в ставите

Лечение на болките в ставите е насочено към откриване и лечение на основната причина. Ако причината е контузия, първоначалното лечение често включва почивка, студени компреси и противовъзпалителни лекарства. Възможно е да се наложи и прием на обезболяващи, ако болката е по-силна.

Ако имате някаква форма на артрит и тя причинява болки в ставите, противовъзпалителните медикаменти се препоръчват заедно с други лекарства, които да лекуват причината за болките в ставите – артрита.

Ако пък имате заболяване на костите, на сухожилията или на хрущялите може да е необходима хирургическа интервенция.

При болки в ставите ще ви бъдат полезни няколко съвета:

  • Пийте чай от куркума и джинджифил.Куркумата и джинджифила имат едновременно противовъзпалително действие и помагат при болки в ставите. За чая ще ви трябват две чаши вода, ½ чаена лъжичка джинджифил, 1/2 чаена лъжичка куркума и малко мед за вкус. Изсипете двете чаши вода в джезве или друг съд и сложете водата на котлона да заври. Когато водата кипне, добавете ½ чаена лъжичка джинджифил, 1/2 чаена лъжичка куркума. Намалете огъня и оставете чая да ври 10-15 минути. След това добавете мед за вкус. Пийте по два пъти на ден от този чай за намаляване на болките в ставите.
  • Накиснете ставите си в топла вода с добавена английска сол. Английската сол съдържа магнезиев сулфат, който от години се използва като средство за облекчаване и за пълното премахване на всякакъв вид болки.
  • Увеличете приема на магнезий. Това е минерал, от който ни се нуждае, но то не го произвежда. Проучванията показват, че хората, които се хранят с богати на магнезий храни като тъмно листните зеленчуци – спанак и бобови растения, имат по-здрави кости и те много рядко имат болки в ставите.
  • Можете да консумирате листа от глухарче като отвара, на силата или чай. Листата от глухарче са много богати на Витамин А и Витамин С и много помагат за възстановяване на увредената тъкан и проучванията показват, че допринасят за намаляването и пълното премахване на болките в ставите.

Превенция на болки в ставите

Болките в ставите, причинени от травми, могат да бъдат избегнати чрез правилното изпълнение на физически упражнения и стриктното спазване на всички правила за безопасност при тренировки.

Когато се занимаваме със спорт или фитнес активности, изключително важно е да бъдем внимателни и да се пазим от травми и прекомерно натоварване на ставите и мускулите.

Започвайки нова физическа активност или програма за тренировки, е добре да се консултирате с професионален инструктор или треньор, който да ви насочи правилно и да ви научи как да изпълнявате упражненията с правилна техника.

Некоректното изпълнение на движения може да доведе до натоварване на определени стави и мускули, което по време може да доведе до болезнени състояния и травми.